Omalääkärimalli palvelemaan ihmisten terveydenhuollon tarpeita
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on lähtenyt käyntiin melko nihkeästi.
Valtioneuvoston arvion mukaan hyvinvointialueiden yhteenlaskettu alijäämä on vuonna 2024 noin 1,42 miljardia euroa. Pohjois-Savon hyvinvointialueen alijäämä on tänä vuonna noin 96 miljoonaa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi 22.10.2024 eduskunnassa, ettei hyvinvointialueille ole tulossa lisäaikaa kattaa alijäämänsä. Se tarkoittaa käytännössä tuhansien terveydenhuollon työntekijöiden irtisanomisia ja palvelujen rajuja heikennyksiä. On poliittinen valinta, mihin yhteiskunta tulonsa käyttää.
Suomi käyttää terveydenhuoltoon sekä EU:n keskiarvoa että muita Pohjoismaita vähemmän rahaa bruttokansantuotteestaan. Vuonna 2021 käytimme 10,3 prosenttia. Kun bkt oli noin noin 249 miljardia, terveydenhuoltomme sai noin 1,7 miljardia vähemmän rahaa kuin jos olisimme käyttäneet yhtä paljon bkt:sta kuin Ruotsi.
Kansaneläkelaitoksen entinen pääjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Elli Aaltonen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 11.10.2024, että ”hyvinvointialueita ei rakennettu vastaamaan ihmisten vaan politiikan ja hallinnon tarpeisiin.” Jos presidentti Urho Kekkonen eläisi, hän kirjoittaisi nykysoten poliittisille rakentajille myllykirjeen otsikolla: ”Saatanan tunarit.”
Oulun yliopiston yleislääketieteen professorin Juha Auvisen mielestä koko maassa olisi siirryttävä omalääkärimalliin. Suomen perusterveydenhuolto voitaisiin laittaa kuntoon, jos siihen laitettaisiin 160 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on todella pieni: se vastaa 0,6 prosenttia siitä rahamäärästä, joka annetaan hyvinvointialueille ensi vuonna.
Omalääkärillä voisi lisäksi olla käytössään myös oma yhdessä toimiva tiimi, esimerkiksi sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja psykologi. Asiakas voisi näin saada samalla käynnillään terveyskeskuksessa avun usealta omalta ammattilaiselta.
Tietokoneen ruudulta saatikka etävastaanottona puhelimen välityksellä ei perinteinen lääkärin ja potilaan hoitosuhde ole optimaalinen. Uudet tekniset laitteet ovat suureksi avuksi, mutta perinteistä lääkärin työtä – lääkäri ja potilas kasvokkain – ne eivät korvaa.
Taito Taskinen
Kuopio
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/