Maahanmuuttohallinto kannattaa pitää keskitettynä jatkossakin

Mielipide

Suomenmaassa kerrottiin keskustan päivittäneen maahanmuuttopoliittista linjaustaan. Keskustan mielestä tulevaisuudessa työperäisen maahanmuuton lupien käsittely pitäisi irrottaa Maahanmuuttovirastosta erilliseen virastoon.

Työperäinen maahanmuutto ei ole prosessi, joka voidaan siilouttaa muusta maahanmuuton lupahallinnosta noin vain.

Työperäisellä maahanmuuttajalla voi olla mukanaan perheenjäseniä, joiden perusteena muuttaa on perheside, ei työ. Suomeen muuttavat opiskelijat voivat opiskelun ohella tehdä työtä tai perustaa yrityksen.

Turvapaikanhakija voi päättää hakea työlupaa kesken turvapaikkahakemuksen käsittelyn, tai Suomessa työluvalla ollut voi kotimaansa tilanteen muuttuessa päätyä tarvitsemaan kansainvälistä suojelua.

Maahanmuuttovirastossa turvapaikkahakemusten käsittely on eriytetty omaan yksikköönsä.

Tämä on välttämätöntä, koska muiden hakemusten kuin turvapaikkahakemusten käsittely on maksullista – maksuilla katetaan lupahallinnosta syntyvät kustannukset.

On yleinen harhaluulo, että erityisosaajien tai start up -yrittäjien hakemusten käsittelyssä kestäisi kansainvälisesti vertaillen kauan.

Hakemukset käsitellään yleensä muutamissa viikoissa. Uutisista saadaan lukea yksittäistapauksista, joiden tarkkoja yksityiskohtia viranomainen ei lain takia voi paljastaa. Eniten aikaa menee sellaisten hakemusten käsittelyyn, joissa Maahanmuuttoviraston on ensin odotettava toisen viranomaisen ratkaisua.

Tämäkin puhuu keskittämisen, ei hajauttamisen puolesta.

Suomessa on jo riittämiin erilaisia virastoja. Maahanmuuton osaaminen ja asiantuntemus olisi jatkossakin järkevää ja kustannustehokkainta keskittää yhteen viranomaiseen.

Antti Helin

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen