Lukijalta: Kotoutumiskoulutus on osa laadukasta koulutusta kunnissa
Työllisyysalueet aloittivat toimintansa vuoden vaihteessa. Työllisyydenhoito siirtyi valtiolta kuntien tehtäväksi. Tiesitkö, että työllisyyden hoitoon liittyvät oleellisesti myös kotoutumisen palvelut?
Kotoutumistyötä tehdään ympäri Suomea moninaisella osaamisella. On totta, että erilaisia ammattilaista tarvitaan siihen, että saadaan ihmiset autettua alkuun uudessa kotimaassa ja paikkakunnallaan sekä tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Hinta maksetaan muualla, jos epäonnistumme tässä.
Kotoutuminen läpileikkaa kaikkia kunnan palveluita. Nyt kun työllisyysalueet ovat lähteneet käyntiin, niin on hyvä kysyä: miten laadukkaasti teillä järjestetään kotoutumiskoulutus?
Päättäjinä meidän pitäisi myös olla kiinnostuneita siitä, miten kotoutumiskoulutus järjestetään paikkakunnallamme. Jatkossa kuntapäättäjät voivat siis vaikuttaa siihenkin, ostaako kunta kotoutumiskoulutusta yrityksiltä, jolloin laatu voi vaihdella, vai kehittääkö se opetusta yhdessä oppilaitosten kanssa.
Kotoutumiskoulutus on iso elämänvaihe kasvaa aktiiviseksi yhteiskuntamme jäseneksi. Emme voi sulkea silmiämme väestönkehitykseltä, joka on laskeva. Me tarvitsemme maahanmuuttoa.
Maahanmuutosta suurin osa keskittyy isoihin kaupunkeihin, ja laadukkaan kotoutumiskoulutuksen suomen kielen opiskelun jälkeen suurin osa siirtyy joko työelämään tai ammatillisen koulutuksen pariin.
Kotoutumiskoulutus on osa kuntiemme laadukasta koulutusjärjestelmäämme, ja sellaisena se täytyy myös tunnistaa. Kotoutumiskoulutuksessa tehdään tärkeä pohja alueiden elinvoimalle ja yrityksille.
Krista Heikkinen
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/