Lukijalta: Horisontti kirkastuu palauttamalla johtajuus ja Avainlipun kunnioitus
Jos valtiota ei pidä johtaa kuten yrityksiä, niin miksi demokratian on annettu murtua pieniksi diktatuureiksi yhtiöittämällä maalle elintärkeät toiminnot tai myymällä ne ulkomaisille yhtiöille?
YLE on kansanvallan linjauksille ainoa väline, mutta hallitus ei saa puuttua sen sisältöön. Veronmaksajia ei puhututa puolen miljardin vuosikulu, vaan eriarvoinen viestintä ja toimimaton yhteiskunta.
YLE ja Suomi maksavat nyt leikkauslistoilla ja vastakkainasetteluilla. Niistä pahin on ihminen vastaan byrokratia. Se syö kaikilta energiat.
Kun tuotantotalous ennen pohjasi pölliin, nyt sen on oltava älli. Vika ei ole johtajissa, vaan rakenteissa. Suomi perusti Luova Suomi -hankkeen jo 1997, mutta muutosvastarinta jumitti meidät jälkijunaan.
Kriisimme on niin syvä, että nyt pitää voida käyttää pakotteita ja omistajaohjausta. Kaikki ovat kyllästyneitä julistuksiin ja hankehumppaan. Muuttuvassa maailmassa myös valtion on nähtävä kehittämistarpeensa.
Miksi yritysten investoidessa tekoälyyn, tekijänoikeuksiin, osaamiseen, muotoiluun, jakelurakenteisiin, patentteihin, some- ja muuhun viestintään työn lopputuloksen arvo on nolla? Tämä mahdollistaa ultrarikkaille tavan pestä rahaa ja kiertää verojamme.
Viisi maailman rikkainta yritystä toimii tietotekniikan, viestinnän ja sisältöjen kehityksessä. Niiden yhteisarvo on satumaiset 15 000 miljardia dollaria. Se on kaikki imetty meiltä ja muilta vasallivaltioilta.
Maailman 500 suurimman yrityksen arvosta 84 prosenttia on aineetonta. Yrityksemme ovat jopa viisi kertaa tasearvoja vauraampia, mutta elähtäneet säännöt vaativat yhä uusille investoinneille omarahoitusta!
Valtiolla on ollut rahaa ja takausresursseja vapaana useita miljardeja, mutta yrityksiä moititaan haluttomuudesta kasvaa.
Suomen Luova Talous (SULT) ry esitti hallitusohjelmaan poikkihallinnon kehittämistä ja aineettoman talouden arvopohjan tunnustamista. Ministeriöiden on muutettava keskinäinen kilpailu budjettivaroista ja sitouduttava kotimaiseen yhteistyöhön, joka tarkoittaa panosta kasvuun ja sen tekijöihin.
Siksi SULT osallistui ensimmäiseen hallitusohjelmaa toteuttavaan luovan talouden kasvustrategia -työpajaan. Iloksemme laaja asiantuntijajoukko vahvisti byrokratia- ja rahoitusongelman. Yhteiselle rintamalle se esitti jopa pakottamista.
Nyt näille ajatuksille on annettava heti tila. Tuottamattomat rahoitukset pitää ohjata aineettomaan tuotantotalouteen sekä sen markkinointi- ja tuotantoprosesseihin, muuten Tiktok kasvattaa lapsistamme itämaan tietäjiä.
Erkki Puumalainen
puheenjohtaja, Suomen Luova Talous ry
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/