Kuinka monta lasta vielä menetämme?
Sosiaalihuolto on kriisissä, eivätkä hallituksen suunnittelemat leikkaukset paranna tilannetta. Päinvastoin!
Virkoja on täyttämättä ja töissä olevilla on kädet täynnä töitä. Työ on henkisesti raskasta ja sitä tehdään kovan paineen alla. Onnistuessaan työntekijä voi mahdollistaa perheiden koossa pysymisen tai äärimmäisissä tapauksissa jopa hengen säilymisen.
Olemme saaneet järkyttyneinä lukea Joensuussa vuonna 2023 kuolleen pienen pojan tapauksesta. Lapsi oli ollut jo lastensuojelun asiakkaana ja kiireellisesti sijoitettuna alkuvuodesta 2023.
Kiireellinen sijoitus tehdään, jos lapsi on välittömässä vaarassa. Perheen tilanne ja avun tarve selvitetään kiireellisen sijoituksen aikana. Tavoitteena on, että lapsi voi palata kotiin turvallisiin olosuhteisiin.
Lain mukaan kiireellisen sijoituksen kesto saa olla max. 30 vuorokautta, jonka jälkeen sijoituksen jatkuminen tulee arvioida uudelleen. Selvästi tässä tapauksessa turvallisiin olosuhteisiin palaaminen ei ole onnistunut.
Vain muutama päivä ennen lapsen kuolemaa päiväkodista oltiin oltu yhteydessä lastensuojeluun, mutta sosiaalityöntekijällä oli ollut kädet täynnä töitä, jotka oli arvioinut kiireellisemmäksi. Näin suurta virhe arviota työntekijä kantaa mukanaan varmasti loppuelämänsä.
Tästä voidaan nähdä, millaisia seurauksia yhden työntekijän liiallisella kuormittumisella voi olla. Lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärää tulee rajata ja riittävät resurssit turvata. Hallituksen luomasta leikkaus-listasta välittämättä. Hyvinvointi yhteiskunnan tulee voida suojella puolustuskyvyttömiä lapsia.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toi huolensa esille lastensuojelun periaatteista, jotka lähtevät Suomessa optimistisesti siitä, että vanhemmat esimerkiksi lopettavat päihteiden käytön, parantavat tapansa ja lapsella on turvallinen koti, johon palata. Onko tämä oikein?
Pekkarinen tuo myös esille, että luottamus päihdeperheisiin on ohut pohjautuen aiempiin kokemuksiin lastensuojelutyöstä.
ulisiko kiireellisen sijoituksen max. kestoa tarkastella, jos asiakkaana on päihdeongelmainen perhe, jotta pystytään varmistamaan, että koti on varmasti turvallinen. Pienen lapsen paikka ei ole kodissa, jossa käytetään huumeita tai alkoholia ongelmallisesti.
Suomessa syntyy liian vähän lapsia, eikä heitä ole varaa menettää yhtäkään!
Jenny Vilkman
Keskustan palkansaajat
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/