Leviathan & korona
Tein hiljattain Facebookin seinälleni päivityksen koronasta. Kerroin päivityksessä lukeneeni lehdestä, että koronaan on sairastunut 24 438 723 yhdysvaltalaista (21.1.2021 tilanne). Koronaan kuolleita Yhdysvalloissa oli tuolloin 406 147.
Lukuja vasten mietin, että Yhdysvalloissa ollaan pian tilanteessa, jossa sen 328 miljoonaisesta kansasta joka kymmenes on sairastanut tai sairastunut koronaan.
Facebookin päivityksessä pohdin, että joka kymmenes populaatiosta on paljon.
Koronaa on verrattu sadan vuoden takaiseen Espanjantautiin. Espanjantauti iski vuonna 1920 Lappiin voimakkaasti. Tuolloin Inarissa joka kymmenes sairastui.
Sain vastauksen päivitykseeni yhdeltä ystävältäni, että kyllä nyt meni kyllä vertaukset ihan väärin. Facebook-kaverini ojensi minua, että Espanjantaudin tappavuus terveessä aikuisväestössä oli suurempi kuin koronan.
Myönsin ilmiselvät puutteeni virologina. Vaikka vertaus ei ollut kaikkein toimivin, ei itsenäisen Suomen historiassa ole parempaa verrokkia nykytilanteelle kuin Espanjantauti.
Yhdysvaltojen reaktio koronaan oli alkuun vähättelevä. Vastaavasti Suomi taas on ollut koronatoimissaan ripeä, ennakoiva ja johdonmukainen. Korona on ollut ankara sen vähättelijöitä kohtaan.
Maailman 14 päivän tartuntatilastossa Yhdysvaltojen jälkeen toisena on nyt Brasilia. Sekä Yhdysvalloissa että Brasiliassa maan poliittinen johto reagoi tautiin uhmakkaan hitaasti. Kohta on kulunut vuosi siitä, kun presidentti Donald Trump halusi Yhdysvallat auki pääsiäiseksi.
Yhdysvalloissa Trump sai jo väistyä, mutta korona ei väistynyt.
Jotkut ovat Suomessa kritisoineet liian voimakkaita toimia ylimitoitettuina. Esimerkiksi maskisuositukset tuntuvat jakavan mielipiteitä.
Toinen ystäväni kirjoitti Facebook-seinälläni käydyssä keskustelussa ihmettelevänsä sitä, että on ihmisiä, jotka ovat edelleen sitä mieltä, ettei hallituksella tai viranomaisilla ole minkäänlaisia perusteita millekään rajoitustoimille.
Pidetään huolta toisistamme.
Filosofi Thomas Hobbesin mukaan suvereenin valtion tehtävänä on ehkäistä luonnontilassa vallitseva kaikkien sota kaikkia vastaan. Hobbes tuli siihen tulokseen, että meidän kaikkien kannattaa luovuttaa osa vapaudestamme ehdotonta valtaa käyttävälle valtiolle turvataksemme yhteiskuntarauha.
Hobbesin 1600-luvun puolivälin ajatukset ovat aika ajankohtaisia. On suorastaan hiukan häkellyttävää, kuinka Hobbes osasi kuvata luonnontilaa, käymättä Suomi24-keskustelupalstalla.
Pahimmillaan 100 prosenttisen puhdas liberalismi, individualismi, typeryys tai piittaamattomuus eivät ota huomioon yhteistä hyvää lainkaan.
Pidetään kiinni Thomas Hobbesin järkiperäisestä edistyksestä ja pidetään huolta toisistamme.