Maakuntaa vaivaavat päihdeongelmat ja puolueen tila puhuttivat Päijät-Hämeen piirin keskustalaisia – "tuskin kukaan äänestäjämme halusi meitä äänestyskopissa oppositioon äänestää"

Puoluetuen pienentyessä Hämeen keskustalaiset ovat uuden tilanteen edessä: ”Olisiko nyt oikea aika yhdistää Etelä-Hämeen ja Päijät-Hämeen piirit?”
Piirikokous

Keskustan Päijät-Hämeen piirin vuosikokouksessa Heinolassa keskusteltiin vilkkaasti vaalituloksesta. Paikalla olleita päijäthämäläisiä hallitusneuvottelijoita, varapuheenjohtaja Juha Rehulaa sekä uutta asikkalalaista kansanedustajaa Hilkka Kemppiä evästettiin tuoreilla ideoilla hallitusneuvotteluihin.

Varapuheenjohtaja Rehulalla on kaksi asiaa hallitusneuvotteluissa, joita hän vie aktiivisesti eteenpäin.

– Perhevapaauudistuksessa isien osuutta tulee lisätä, ottamatta niitä äidiltä pois. Kotihoidontukea pitää maksaa myös tulevaisuudessa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Keskustalainen ikiaikainen perinne on ollut Rehulan mukaan hallitusneuvotteluissa se, että siellä ovat kaikki poliitikot mukana.

– Tässä mallissa on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Olemme kuitenkin puolueessa havainneet, että tämä on hyvä tapa toimia.

Rehula nosti puheessaan esiin myös sen, että voisiko Keskusta Etelä-Hämeen ja Päijät-Hämeen piirin yhdistää, kun vaalitappion myötä puoluetuki pienenee merkittävästi.

– Olisiko nyt oikea aika yhdistää Etelä-Hämeen ja Päijät-Hämeen piirit?

Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Jukka Mölsän mukaan puolueen vaalitulos oli Hämeen vaalipiirissä dramaattinen.

Pahimmat skenaariot toteutuivat ja kansanedustajien määrä putosi kolmesta yhteen. Keskustan kannatus oli eduskuntavaaleissa Hämeessä vain 10,1 prosenttia, Mölsä sanoi.

Mölsä pohti puheessaan myös, että ajautuiko puolue liiaksi valtionhoitajamoodiin.

– Emme ehkä kyenneet kertomaan tarpeeksi selkeästi ihmisille saavutuksistamme ja tavoitteistamme.

Kansanedustaja Hilkka Kempin mukaan Päijät-Häme uppoaa muita maakuntia pahemmin nuorten syrjäytymisen osalta.

– Osa nuoristamme jää ihmissuhteiden, koulutuksen ja kaiken muun yhteisöllisen elämän ulkopuolelle. Tarvitsemme nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen todella merkittäviä lisäpanostuksia Lahden seudulla.

Hämeen vaalipiirin ainoa kansanedustaja Kemppi ei haluaisi laajaa parlamentaarista valmistelua sote-uudistukselle.

– Jos näin etenemme, niin se ei ole valmis vielä tämänkään hallituskauden päättyessä.

Piiri kukitti eduskuntavaaliehdokkaansa Jukka Mölsän, Hilkka Kempin, Juha Rehulan, Martti Taljan ja Mika Mäentalon. Vasemmalla kuvassa myös puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. (Kuva: Petri Görman)

Kemppi uskoo, että keskusta on se voima tässä ajassa, jota maa tarvitsee.

– Olen pohtinut viimeisen kuukauden aikana paljon sitä, mihin kansa halusi keskustan äänestää uudella poliittisella kartalla. Voin rehellisesti todeta, että itse äänestin keskustaa hallitukseen. Tuskin kukaan äänestäjämme halusi meitä äänestyskopissa oppositioon äänestää?

Ex-kansanedustaja Martti Talja kiinnitti huomiota siihen, että Päijät-Hämeessä on edelleen työttömyysaste liian korkealla.

– Tämän asian kanssa emme yksin selviä ja sen vuoksi toivon, että uusi hallitus kohdistaa toimenpiteitä maakuntiin, jotka kärsivät samanlaisista työttömyysongelmista. Sen lisäksi maakunnassa on paljon alkoholiongelmaisia ihmisiä.

– Myös amfetamiinia käytetään poikkeuksellisen paljon Päijät-Hämeessä. Päihdeongelmaisille ihmisille tulee kohdistaa ennalta ehkäisevää päihdetyötä, Talja sanoi.

Sysmäläinen kunnanvaltuutettu Eeva Lehtosalo-Lönnberg toivoi, että puolueen toiminnalle saataisiin enemmän näkyvyyttä.

Meidän kaikkien on oltava aktiivisemmin sosiaalisessa mediassa. Koko maakunta on täynnä keskustalaisia poliitikkoja, joilla on paljon hyviä ajatuksia sekä mielipiteitä. Ne pitää tuoda julki.

Piirihallituksessa on Lehtosalo-Lönnbergin mukaan tehty ehdotus, että esimerkiksi Lahdessa etsittäisiin toimitilaa katutasosta.

Silloin olisi matalampi kynnys lähteä toimintaan mukaan. Neljä vuotta sitten meillä oli Lahdessa eduskuntavaalien yhteydessä vaalitupa ja se oli meille erittäin positiivinen kokemus.