Kymenlaakson piiri äänesti kuudesta ehdokkaasta viisi jatkoon – Pääministerin kesällä haastanut Levonen ei päässyt kansanedustajaehdokkaaksi

Kymenlaakso

Pääministeri Juha Sipilän Sotkamossa viime kesän puoluekokouksessa puolueen puheenjohtajavaalissa haastanut kotkalainen Vesa Levonen ei päässyt kansanedustajaehdokkaaksi.

Torstai-iltana Kymenlaakson piirikokouksessa Myllykoskella äänestettiin kuudesta ehdokkaasta viisi jatkoon.

He olivat kansanedustaja Markku Pakkanen, hänet jo viime eduskuntavaaleissa hyvin haastanut iittiläinen Anniina Peltola sekä uudet yrittäjät kouvolalainen Jenny Hasu, pyhtääläinen Riikka Turunen sekä haminalainen Hannah Honkanen.

Haminan paikallisyhdistys toi esityksensä Honkasen ehdokkuudesta vasta piirikokouksessa.

Äänioikeutettuja oli 58 henkilöä ja he kaikki antoivat äänensä Pakkaselle. Hasu ja Turunen saivat molemmat yhtä ääntä vaille kaikkien tuen. Peltola sai 48 ääntä, Hokkanen 42 ääntä ja Levonen 28 ääntä.

Kymenlaaksossa asetutut ehdokkaat olivat laajan Kaakkois-Suomen vaalipiirin ensimmäiset keskustalaiset ehdokkaat, Itä-Savon, Etelä-Savon ja Karjalan piirin piirikokoukset ovat parin viikon päästä.

Jenny Hasu on toiminut kansanedustaja Markku Pakkasen eduskunta-avustajana. Tällä hetkellä hän on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen avustaja.

Hän on Kouvolan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Anniina Peltola sanoi esittelypuheenvuorossaan olevansa nyt paljon kypsempi päättäjäksi kuin neljä vuotta sitten. Peltola kertoi neljän vuoden aikana tapahtuneista muutoksista. Hän kertoi saaneensa opintonsa loppuun, edenneensä työssään toimialajohtajaksi ja saaneensa kaksi lasta.

– Me ehdokkaat kilpailemme samoista paikoista, mutta uskon tässä käyvän kuten neljä vuotta sitten, Peltola sanoi viitaten vaalikentällä vallinneeseen hyvään tunnelmaan.

Riikka Turunen on ensimmäisen kauden valtuutettu Pyhtäällä. Röntgenhoitajana toimiva Turunen kertoi politiikassa olevan paljon samaa kuin hänen harrastuksessaan kestävyysurheilussa.

– Harjoitteluohjelma laaditaan niin, että tähtäin on tulevaisuudessa. Samoin politiikassa tänään tehtävät päätökset kantavat hedelmää ajan päästä.

Turunen mainitsee erityisiksi kiinnostuksen kohteiksi kansanterveyden ja suomalaisten luontosuhteen.

Hannah Honkanen kertoi kokeneensa ”maaseutuherätyksen” muutettuaan maalle.

– Kylien ja kyläkoulujen aika ei ole ohitse, vaan niille syntyy uusia mahdollisuuksia.

Nuorisotyönohjaaja, toiminnanjohtaja Honkanen on ollut 13 vuotta valtuutettuna ja mukana muun muassa maakuntahallituksessa.

– Yhteiskunnallisesti tärkein tehtävä Suomessa on korjata se vinoutuma, joka aiheuttaa nuorten putoamista kelkasta.

Piiri valitsi hallituksen vuodelle 2019. Piirin puheenjohtajana jatkaa Jaana Keskitalo, varapuheenjohtajina Vappu Kuokka ja Topi Seppälä.

Piirihallitukseen valittiin Jaakko Koskinen, Siiri Mertakorpi, Marja Koskivirta, Kirsi Seppälä ja Janne Wall, Raimo Pakkanen, Reijo Yrjölä sekä Sofia Seittenranta-Vekkeli keskustanuorista.

Lisäksi hallitukseen kuuluu marraskuun lopussa valittava keskustanaisten piirin puheenjohtaja.

Henkilövalintojen lisäksi kokous hyväksyi kannanoton Kymenlaakson sisäisten ratayhteyksien puolesta.

Kokouksessa olivat vieraana eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen ja keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä.