Kuntaministeri Vehviläinen: "Kansalaisten kuntanäkemykset etuajassa"

Kunnat

Kansalaisten näkemykset tulevaisuuden kunnan tehtävistä tuntuvat olevan etuajassa, arvioi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

Vehviläinen kommentoi Suomenmaalle Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän kyselyn tuloksia.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kunnan tärkeimpänä tehtävänä tulevaisuudessa kunnan elinvoimaisuuden kehittämistä sekä yhteisöllisyyden ylläpitämistä ja demokratia-alustana toimimista.

Vehviläinen pitää merkittävänä sitä, että kyselyn mukaan kansalaiset eivät nosta kuntien nykyisiä lakisääteisiä tehtäviä korkeimmalle paikalle kuntien tulevaa tehtävälistaa arvioidessaan.

– Kyselyn perusteella suomalaisilla on kunnista samanlainen käsitys kuin keskustalla – kunta on ihmisten yhteisö ja vuorovaikutuksen paikka, hän tulkitsee.

Vehviläinen uskoo vastaajien myös ymmärtäneen, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat pian siirtymässä kunnilta isommille harteille maakuntauudistuksen myötä.

– Lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut vievät nykyään monelta pieneltä kunnalta suurimman osan energiasta. Tulevaisuudessa elinvoima-ajattelulle on enemmän tilaa.

Vehviläinen toivoo, että suomalaiset puolueet ja kuntapäättäjät tutustuisivat kyselyn tuloksiin ennen tulevia kuntavaaleja.

– Olisi tärkeää miettiä, mitä odotuksia kuntalaisilla. Hallitus ei tee tulevaisuuden kuntaa, vaan paikalliset ihmiset, ministeri korostaa.