Kulmuni: Kemin biojalostamohanke olisi valtava piristysruiske kansantaloudelle

Biotalous

Keskustan lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni iloitsee kiinalaisen bioenergiayhtiö Kaidin suunnitelmasta rakentaa Kemiin jopa miljardin euron biojalostamo.

Kulmunin mukaan biojalostamohanke on osoitus siitä, että Lapin rikkaista luonnonvaroista voi hyötyä koko Suomi ja että biotalous kärkihankkeena on oikeansuuntainen.

– Toteutuessaan tämä on erittäin positiivinen uutinen Meri-Lapin teollisuudelle ja mittaluokkansa takia koko kansantaloudelle.

– Lapissa on isot metsävarannot, jotka ovat olleet vajaakäytöllä. Korjuualue voisi ulottua myös Ruotsiin, joten hankkeella on laajempaakin merkitystä, Kulmuni iloitsee.

Biojalostamohanke tarkoittaa Kaidin ilmoituksen mukaan rakennusvaiheessa noin 4000 henkilötyövuotta ja valmiissa laitoksessa 150 pysyvää työpaikkaa.

Tämän lisäksi laitos tietää alihankkijoiden kautta useita satoja työpaikkoja.

– Kemi on kärsinyt pitkään korkeasta työttömyydestä, joten tämä uutinen on valtavan tärkeä ja luo uskoa tulevaisuuteen. Hallituksen bioenergiaa tukevat linjaukset luovat turvaa hankkeen toteutumiselle, Katri Kulmuni toteaa.

Kaidin mukaan lopullinen investointipäätös tulee tämän vuoden aikana.

Toteutuessaan tehdas tuottaisi vuodessa 200 000 tonnia toisen sukupolven biopolttoainetta, josta 75 prosenttia olisi biodieseliä ja 25 prosentia biobensiiniä.

Jalostamon pääraaka-aineena toimisi energiapuu.

– Tarvitsemme Suomeen juuri tällaisia investointeja, jotka lisäävät vientiä ja parantavat työllisyyttä.

–  Nyt on varmistettava, että Kaidi vielä tämän vuoden kuluessa tekee investointipäätöksen Kemin hankkeen osalta, Kulmuni sanoo.