Keskustanuorten tuore jälleenrakennusohjelma: Ilmastonmuutos on suurin globaali ongelma

Keskustanuoret

Keskustanuorten tuoreen jälleenrakennusohjelman on tarkoitus vastata koronakriisin aiheuttamista haitoista selviämiseen lukuisilla politiikan sektoreilla.

– Vaikka epidemia on aiheuttanut paljon pahaa, on se näyttänyt myös uuden tavan katsoa yhteiskuntaa, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen sanoo.

Hänen mukaansa monipaikkaisuuden arvostus, huoltovarmuuden toiminta ja lähituotannon merkitys ovat korostuneet.

– Nämä kaikki ovat teemoja, jotka politiikkatoimilla huomioituna tuottavat elinvoimaa kaikkialle.

Jälleenrakennusohjelma toteaa koronaviruspandemian osoittaneen, että Euroopan unioni ei kykene valvomaan perusarvojensa toteutumista riittävän tehokkaasti.

Ohjelma vaatii, että Euroopan unionin tulevaisuutta pohditaan sen alkuperäisen idean ja jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden pohjalta.

Ohjelmassa kosrostetaan, että talous nousee uudistusten kautta.

– Taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen investoinnit auttavat talousjärjestelmää kohti uutta todellisuutta.

Ilmastonmuutos puolestaan nostetaan ohjelmassa tämän päivän suurimmaksi globaaliksi ongelmaksi.

Huoltovarmuuden varmistaminen edellyttää nuorisojärjestön mukaan kansallisella tasolla tiettyjen toimintojen tuotantoketjujen lyhentämistä.

– Kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseksi olennainen asia on markkinaehtoinen kannattavuus, keskustanuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja Henna Takatalo linjaa.

Ohjelma peränkuuluttaa myös energiaomavaraisuutta.

Nuorisojärjestön mukaan koulutus, sivistys ja tutkimus ovat avainasemassa kaikessa edelläkin mainitussa, koska ilman tietoa ei ole ratkaisujakaan.

Siksi tiedon ja koulutuksen on oltava järjestön mukaan kaikkien saavutettavissa.

Keskustanuorten toinen varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma katsoo, että kotimainen tutkimus tulee turvata kaikissa tilanteissa.

– Perusrahoituksesta ei saa tinkiä. Laadukas, edistyksellinen suomalainen tutkimus tulee turvata kaikissa tilanteissa. Ilman jatkuvaa perustutkimustyötä meillä ei ole vastauksia yllättäviin kriiseihin.

Hän lisää, että tiede ja avoin tiedekommunikaatio tukee myös demokratiaa ja kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumista.

– Tiedettä on edistettävä jatkossakin kunnianhimoisesti kotimaisilla kielillä, Oinas-Panuma vaatii.