Keskustan Ovaska: Kehysten on joustettava

Maahanmuutto

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska kannattaa perussuomalaisten näkemystä, että pakolaiskriisistä aiheutuvat menot pitäisi jättää menokehyksen ulkopuolelle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kertoi lauantaina perussuomalaisten kannan,, jonka mukaan maahanmuutosta koituvat kulut pitää ohjata menokehyksen ulkopuolelle.

Terhon mukaan perussuomalaiset ei halua nähdä tilannetta, jossa leikataan suomalaisten palveluja ja ohjataan rahaa maahanmuuttajien kustannuksiin.

Rahat pitäisi hankkia joko verottamalla tai ottamalla lisää velkaa. Terhon mukaan lisävelka olisi todennäköisempi ratkaisu.

Ovaskan mukaan keväällä hallitusohjelmaa laadittaessa kukaan ei osannut kuvitellakaan pakolaiskriisin laajuutta ja sen vaikutuksia koko Eurooppaan. Hallituksen on kyettävä reagoimaan poikkeukselliseen tilanteeseen.

– Miten voimme perustella suomalaiselle veronmaksajalle, että maahanmuuttoon käytetään entistä suurempi osuus veroista samalla kun palvelut heikkenevät ja leikkaukset uhkaavat niin sosiaaliturvaa kuin koulutusta? Ovaska kysyy.

– Kehyssääntö ei ole niin pyhä, etteikö se voi joustaa inhimillisen kriisin edessä.

Ovaskan mukaan maahanmuuttoa ei pidä ajatella vain kuluna. Turvapaikanhakijoista osa jää Suomeen opiskelemaan ja töihin. Maahanmuutto luo uutta paikallista elinvoimaa ja työpaikkoja.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tyrmäsi lauantaina turvapaikkakriisin rahoittamisen lisävelalla.

Stubb haluaa pitää kiinni hallitusohjelmasta ja ratkaista maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden kustannukset menokehyksen sisällä.

– Jos kustannukset siirretään kehysten ulkopuolelle, se tarkoittaa, että piikki on auki ja käytännössä kustannuksia ei pystytä tarkemmin määrittelemään, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hallitus joutuu tekemään säästöpäätöksiä huhtikuun kehysriihessä.

Hänen mukaansa turvapaikkakysymystä ei kuitenkaan pidä nähdä vastakkainasetteluna.

– Pitkässä juoksussa turvapaikanhakijat ovat taloudellemme plusmerkkisiä, eivät miinusmerkkisiä.

Täydennetty kello 10.31.