Anttila syyttää kokoomusta vastakkainasettelusta

Turvapaikahakijat

Turvapaikanhakijoiden kustannuksia ei saa rahoittaa kansamme heikompiosaisten etuja leikkaamalla, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila painottaa.

Anttila vastasi sunnuntaina kokoomusjohtaja Alexander Stubbille ja perussuomalaisten Sampo Terholle, joka lauantaina esitti turvapaikanhakijoiden kustannusten siirtoa valtion budjettikehyksen ulkopuolelle.

Stubb tyrmäsi tyrmäsi turvapaikkakriisin rahoittamisen lisävelalla.

Stubb haluaa pitää kiinni hallitusohjelmasta ja ratkaista maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden kustannukset menokehyksen sisällä.

Anttila mielestä kokoomus asettaa suomalaiset ja turvapaikanhakijat vastakkain.

Terhon esitystä Anttila pitää perusteltuna siksi, että hallitusohjelmaa neuvoteltaessa ei ollut aavistustakaan kymmenien tuhansien ihmisten kansainvaelluksesta Suomeen.

– Missään tapauksessa näitä kustannuksia ei saa kattaa kokoomuksen esittämällä tavalla leikkaamalla valtion menoja kaikkein heikommilta, koska he ovat eniten riippuvaisia yhteiskunnan tukijärjestelmistä ja hyvinvointipalveluista.

Myös keskustan puolu­e­val­tuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska kannattaa perus­suo­ma­laisten näkemystä, että pako­laisk­rii­sistä aiheutuvat menot pitäisi jättää menokehyksen ulkopuolelle.

Anttila huomauttaa, että nyt tehdyt ja vielä valmistelussa olevat hallitusohjelman mukaiset hyvinvointiyhteiskunnan palveluja ja etuja koskevat budjettileikkaukset ovat kovia eikä niitä ole yhtään enää varaa kiristää.

– Kokoomuksen ehdotus pistää turvapaikanhakijat ja valtion budjetista eniten riippuvaiset suomalaiset jyrkkään vastakkainasetteluun ei palvele ketään. Se vain kiristää tilannetta maan sisällä.

Kokoomus kertoo vahtivansa veronmaksajien etuja näillä budjetin sisäisillä leikkauksillaan.

– Tehokkainta veronmaksajien etujen ajamista on elintasopakolaisten Suomeen tulon estäminen. Tänne tullaan jopa useammaksi vuodeksi nauttimaan yhteiskunnan etuja, jotka ovat valtion budjetista rahoitettavia, Anttila muistuttaa.

EU:n pakolaispolitiikka saadaan Anttilan mukaan hallintaan perustamalla leirit ongelmamaiden läheisyyteen. Leireiltä poimitaan aikanaan todellisessa hädässä olevat turvapaikanhakijat turvaan.

– Merkittävä osa tätä kansainvaellusta ovat Isis-rikollisjärjestön laittomat ihmisten salakuljetukset mm. Suomeen. Ne on saatava loppumaan ja rikolliset vastamaan tekosistaan tuomioistuimiin, Anttila vaatii.