Keskustan Alatalo haluaa some-jätit maksamaan taiteilijoille – "Tällä hetkellä suuret kansainväliset mediayhtiöt saavat ylisuurta ansaitsematonta hyötyä toisten tekemästä sisällöstä"

Alatalon mielestä Suomen hallitus on asiassa liian varovainen Euroopan unionin suuntaan – ”Nyt suurimmat hyödynsaajat aineettomassa tuotannossa ovat jakelijat”
Tekijänoikeudet

Keskustan tamperelainen kansanedustaja Mikko Alatalo vaatii kirjallisessa kysymyksessään, että hallitus tarkistaisi kantaansa sen puolesta, että YouTube ja muut somejätit maksaisivat taiteilijoille nykyistä suurempia korvauksia.

– Tällä hetkellä suuret kansainväliset mediayhtiöt saavat ylisuurta ansaitsematonta hyötyä toisten tekemästä sisällöstä, erityisesti musiikista ja musiikkivideoista, Alatalo sanoo tiedotteessaan.

– Taiteilijat eli sisällöntuottajat eivät kuitenkaan saa riittävää hyvitystä teoksistaan, vaikka niiden avulla houkutellaan mainostajat, musiikin kuuntelijat ja videoiden katsojat some-palveluihin.

Alatalon mielestä Suomen hallituksen on annettava selvä viesti, että EU voi lähteä oikaisemaan niin sanottua arvokuilua, jossa suuret some- ja mediajätit saavat hyötyä sisällöntuottajien tekemästä työstä ilman, että nämä saavat riittäviä korvauksia. Suurin osa Suomen mepeistä jo äänesti arvokuilun kaventamisen puolesta EU-parlamentissa.

– Suomen hallituksen kanta arvokuiluun on turhan varovainen. Suomi suhtautuu lähes kielteisesti pieniin korvausvaatimuksiin näille satojen miljardien liikevaihdon firmoille, Alatalo arvostelee.

Asian käsittely on unionissa yhä kesken. Alatalo pitää eduskunnan Suuren valiokunnan mielipidettä tärkeänä.

– Taiteilijat ja muut sisällöntuottajat haluavat reilua kohtelua luovan alan ihmisille. Nyt suurimmat hyödynsaajat aineettomassa tuotannossa ovat jakelijat, Alatalo muistuttaa.