Kärnä vaatii tuuli- ja aurinkoenergiaa sekä sähköautoja ja -pyöriä erityisverolle

Verotus

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) toivoo hallitukselta uutta ajattelua syksyn budjettineuvotteluissa.

Hän toteaa, että valtion ja kuntien tulot vähentyvät nyt rajusti, koska kulutus ja yritystoiminta ovat koronaviruksen johdosta supistuneet.

Vähentyneitä veroja on saatava korvattua jostakin. Pelkkää lainaa ei voida ottaa, Kärnä korostaa ja esittää yhden vaihtoehdon.

– Parhaat mahdollisuudet korvata romahtaneita verotuloja on verottaa asioita, joiden kasvu on lähes rajatonta. Tästä syystä toivon hallituksen harkitsevan vakavasti erillisiä veroja sähköautoille, sähköpolkupyörille sekä tuuli- ja aurinkoenergialle.

Kärnän mukaan hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka vähentää rajusti fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa ja kaupungeissa polttomoottoriauton vaihtuvat sähköautoihin ja -pyöriin.

Hän huomauttaa, että aurinko- ja tuulivoima ovat jo nythalvimmat tavat tuottaa energiaa.

– Reilun veron asettaminen niille ei tule vähentämään niiden suosiota tai tee investoinneista kannattamattomia, Kärnä uskoo.

Verottajan pitäisi hänen mukaansa päästä käsiksi myös sähköpyöräbuumiin, jolla ei näytä olevan kattoa.

– Ylipäätään nyt on aika saada kaupunkien tiedostava kulttuuriväki ja sähköpyörähipsterit mukaan yhteisiin verotalkoisiin, joiden avulla koronavirus voitetaan, kansanedustaja vaatii.