Kahden valtuutetun puolueen vaihto sai nostamaan kissan pöydälle – Karjalan piiri palkitsi jälleen eri lailla ansioituneita jäseniään

Karjala

Lappeenrannan kunnallisjärjestössä nostettiin viime keväänä ”kissa pöydälle,” kun kaksi uutta keskustan riveistä valittua valtuutettua vaihtoi puoluetta kesken kaiken. Avoin asioiden käsittely toi heille piirin myöntämän Mikko Kaarna -palkinnon.

– Se oli meille menetys ja asian ympärillä ollut julkisuus ei tietenkään ollut hyvä asia. Kävimme tilannetta ja siihen johtaneita tapahtumia läpi. Halusimme, että vastaavaa ei enää tapahtuisi. Nyt tuntuu siltä, että olemme yhtenäinen porukka ja että keskustelu on avointa, kertoo kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Ikävalko.

– Meille on tärkeää, että järjestömme toiminnassa on mukavaa, vaikka käsiteltävät asiat olisivatkin joskus vaikeita.

Puheenjohtajana Ikävalko on ollut vasta kuluneen vuoden.

– Oli hyödyllistä tarkastella toimintaa ulkopuolisen silmin. Nyt ei tunnu enää ulkopuoliselta, vaan olen tässä sydäntäni myöten mukana.

Parikkalalainen Lassi Valkeapää oli viime kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla ja meni valtuustoon äänikuninkaana, keskustan valtuutetut valitsivat hänet valtuustoryhmänsä puheenjohtajaksi ja pian hänet valittiin kunnallisjärjestön johtoon. Karjalan piirin syyskokouksessa hän sai piirin Hyvä kello -palkinnon.

– Olin vuosikausia seurannut kuntapolitiikkaa ja halusin kokea, mitä se on käytännössä. Päätin pyrkiessäni, että jos pääsen, vien sinne avoimuutta ja hyvän tekemisen henkeä, Valkeapää kertoi.

Hän on ollut vuosia mukana seurakunnan päätöksenteossa.

– Olen sovittelija, en päsmäröijä ja jyrääjä. Halusin nähdä, pystyykö näillä asenteilla toimimaan kuntapuolella.

– Vasta kuvioihin tulleelle on annettu Parikkalassa paljon vastuuta. Onneksi tämä perustuu yhteishenkeen ja yhdessä tekemiseen, Valkeapää lausui.

Vuoden jäsenhankkija -palkintoja piiri pääsi jakamaan kaksin kappalein, kuten viime vuonnakin sen sai savitaipalelainen Pekka Ässämäki ja uutena Lappeenrannan Ylämaalla asuva Paavo Apo.

Ässämäki kertoo, etteivät hänen keinonsa ole muuttuneet viime vuodesta.

– Liikun ihmisten parissa valokuituhankkeen tiimoilta Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Henkilökohtainen kontakti syntyy näin jo työn kautta, Ässämäki sanoo.

Hän vinkkaakin paikallisyhdistyksiä ja kunnallisjärjestöjä miettimään jäsenhankkijoiksi henkilöitä, jotka jo työssään liikkuvat kentällä ja ovat ihmisten kanssa tekemisissä.

– Minulle ei koidu jäsenhankinnasta kuluja, mutta jos kylillä liikkuu erikseen jäsenhankinnan takia, kulut pitäisi kyllä korvata, hän näkee.

– Minulla on palo tehdä työtä keskustan ja elävän maaseudun puolesta, Ässämäki sanoo.

Viime vuonna Ylämaalla kampanjoitiin jäsenhankinnan puolesta ja Apo kiersi jäsenlomakkeiden kanssa ahkerasti.

– Ihmiset olivat valmiita keskustelemaan, vaikka eivät olisi sitten jäseniksi ryhtyneetkään.

Apo sanoo, ettei aio jatkossa aktiivisesti hankkia jäseniä.

– Lomakkeita en pidä mukanani, mutta niitä aina löytyy kotoani.

Ensimmäistä kertaa jaetun Alkion kynä -palkinnon sai keskustan jäsen, joka on aktiivisesti tuonut esille puolueen sanomaa Etelä-Karjalan printtimediassa tai sosiaalisessa mediassa. Sen sai Karjalan piirin kansanedustaja Ari Torniainen.