Honkonen: Yleisradioyhtiöt tärkeitä kamppailussa valeuutisia vastaan

Media

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) on valittu Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen raportoijaksi selvittämään julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden roolia median murroksessa.

– Internet on tehnyt mahdolliseksi valeuutiset, propagandan ja kansankiihotuksen. Materiaalia tuotetaan ja levitetään ilman, että sen paikkansapitävyyttä tarkistetaan perinteisen journalistisin menetelmin. Julkisen palvelun yleisradioyhtiöt ovat eturintamassa kamppailussa oikean ja riippumattoman tiedon puolesta, Honkonen toteaa.

Honkosen mukaan myös kaupallisilla yhtiöillä on osaamista ja voimavaroja laatujournalismiin, mutta toisinaan mediatalojen omistajilla on omia poliittisia pyrkimyksiä tai he ovat mukana liiketoimissa, joita faktantarkastus ei palvele.

Raporttialoitteen allekirjoittaneet eurooppalaiset kansanedustajat ovat kuitenkin huolissaan myös yleisradioyhtiöiden kohdistuvasta poliittisesta painostuksesta.

Raportin tarkoitus on arvioida julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden toimintaympäristö Euroopan neuvoston jäsenmaissa ja luoda suosituksia, jotka auttaisivat niitä ylläpitämään riippumattomuutensa.

– Vahvat journalistiset koneistot ja pitkät perinteet laatujournalismista nousevat arvoonsa, kun netti täyttyy yhä enemmän käyttäjien itsensä tuottamasta informaatiosta. Tämä tosin asettaa myös yleisradioyhtiöiden omalle journalismille laatuvaatimuksia, viihteellistämisen ja sensaatiohakuisuuden ristipaineessa, Honkonen sanoo.