Hallitus on raivannut sääntö-Suomen lakiviidakosta jo 303 kahlitsevaa normia – "muutakin kuin parkkikiekon ulkomuodon vapauttamista"

Byrokratia

Keskustan aloitteesta käyntiin polkaistu turhan sääntelyn purkamiskampanja on kantanut hedelmää.

Elämä niin sanotussa ”sääntö-Suomessa” on entistä sujuvampaa, sillä hallitus on siirtänyt kaikkiaan 303 normia historiaan.

– Lähdimme tekemään ihmisten ja yritysten elämästä helpompaa. Halusimme säilyttää ympäristön- ja terveydensuojelun korkean tason, mutta pyrimme samalla tekemään lainsäädännön velvoitteiden täyttämisestä ymmärrettävää ja helpompaa, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kuvailee hallituksen kärkihankkeen lähtökohtia.

Keskustan eduskuntaryhmä esitteli tiistaina saavutuksiaan byrokratian niittämisen saralla.

Puolueen kansanedustajat ovat koko vaalikauden ajan kartoittaneet kankeaa lainsäädäntöä ministerien ruopattavaksi.

Alkusysäyksen hankkeelle antoi keskustalaisten Pyörät pyörimään -tapahtuma vuonna 2013. Tempauksen aikana suurin osa kansalaispalautteesta liittyi ärsyttäväksi koettuun byrokratiaan.

Keskusta arvioi, että perusteeton lupabyrokratia vie Suomen taloudelta jopa miljardeja euroja.

Tiilikaisen mielestä virkamiehet saavat liiallisesta sääntelystä turhan usein lokaa niskaan.

– Monesti ajatellaan, että meillä on jossain pahoja virkamiehiä ja byrokraatteja, jotka yrittävät kiusata ihmisiä. Mutta kyllä lainsäätäjän pitää mennä itseensä: virkamiehet toteuttavat lakeja, joita eduskunta on säätänyt.

Tiilikainen huomauttaa, että myös virkamiesten työ muuttuu mielekkäämmäksi ja tehokkaammaksi, kun sääntöja raivataan.

– He voivat käyttää aikansa oleellisiin asioihin, kuten neuvontaan ja keskustelemiseen eri toimijoiden kanssa.

Hitaiden lupaprosessien väheneminen ja päätöksenteon läheisyysperiaatteen toteuttaminen säästää Tiilikaisen mukaan selvää rahaa.

Keskusta arvioi, että perusteeton lupabyrokratia vie Suomen taloudelta jopa miljardeja euroja.

Vaikka tarkkojen lukujen arvioiminen on hankalaa, investointien nopeutuminen mahdollistaa Tiilikaisen mukaan liiketoiminnan ripeän käynnistämisen.

– Lisäksi esimerkiksi liikeaikalain kumoaminen on varmasti lisännyt kaupanalan työpaikkoja, ministeri aprikoi.

Eduskuntaryhmän norminpurkutalkoiden vetäjänä toimiva Olavi Ala-Nissilä (kesk.) huomauttaa, että töitä jäisi vielä seuraavallekin vaalikaudelle.

 – Norminpurku on hurjan paljon muutakin kuin parkkikiekon ulkomuodon vapauttamista, Ala-Nissilä kuittasi niiden suuntaan, jotka ovat pitäneet hanketta näpertelynä.

Ala-Nissilän mukaan lainsäädännön keventäminen sujuvoittaa työllistämistä ja yrittämistä, sekä keventää viljelijöiden taakkaa ja järkevöittää raskaita valitusmenettelyjä.