Navalnyin perintö kestää Putinia kauemmin
Venäjän merkittävä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi siirtyi ajasta ikuisuuteen. Vaikka Navalnyi oli itsekin ristiriitainen hahmo, teki Kremlin muurien suojista häntä pelännyt presidentti Vladimir Putin äänekkäästä oppositiopoliitikosta marttyyrin, joka jää elämään historiaan Putinia paljon arvostetumpana.
Navalnyin kohtalo on muistutus lännelle siitä, kuinka pitkälle Putin on valmis menemään estääkseen minkäänlaisen demokraattisen kansanvallan kehityksen tai kritiikin omaa toimintaansa kohtaan.
Putin on jo putsannut tieltään vastustajiaan kotimaassaan ja sen rajojen ulkopuolella. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että lännen tuki Ukrainalle vain vahvistuu ja Putinin hirmutekojen sarja pysäytetään.
Nyt kun Suomikin on osa Natoa, on meidän vietävä liittolaisillemme vahvaa viestiä siitä, kuinka tärkeää Ukrainan voitto Venäjästä on.
Puolustusasemiin ajautuneet ukrainalaiset eivät ole voitokkaita ennen kuin Venäjän hyökkäys on torjuttu ja Putin ja hänen hirmuhallintonsa on pistetty maksamaan julmuudet ja sotarikokset, joita Ukrainassa on tehty.
Tärkein syy Natoon liittymisellemme oli suojautua Putinin hulluudelta. Nyt meidän on tehtävä työtä sen eteen, ettei Yhdysvaltojen sisäisten ristiriitojen myötä ex-presidentti Donald Trumpin arvaamattomuus johda tuon Nato-suojamme heikentymiseen. Jo nyt Ukrainan tukipaketin viivästyminen USA:n kongressissa on takaisku lännen yhteisvoimalle Putinia vastaan.
Putin on rautaisella otteellaan ja diktaattorin elkein kahlinnut maansa ja maanmiehensä omaan tahtoonsa. Siitäkin huolimatta vielä joskus tulemme näkemään Putinin jälkeisen Venäjän. Jatkuuko sama meininki uusin voimin vai kykeneekö yhteiskunta eheytymään parempaan, jää nähtäväksi.
Jotta maa kehittyisi kohti aitoa demokratiaa ja oikeusvaltiota, pitäisi uusien Navalnyin kaltaisten suosittujen poliitikkojen nousun jo näkyä.
Koko 2000-luvun jatkuneen poliittisen sorron jäljiltä kansalaisyhteiskunta on kuitenkin pysähtynyt, eikä uusia uskottavia demokratian esitaistelijoita ole näköpiirissä. Itänaapurimme demokratiakehityksen suunta näyttää synkältä.