USA: Adoptioperheet tarjosivat lapsia ventovieraille keskustelupalstoilla

Netistä lapsia haalineelle pariskunnalle tulossa pitkät tuomiot
Adoptioskandaali

Pitkä vankeus odottaa yhdysvaltalaista pariskuntaa, joka haali netistä adoptioperheiden hylkäämiä lapsia.

37-vuotias nainen tuomittiin perjantaina syylliseksi alaikäisen sieppaukseen sekä kuljettamiseen osavaltion rajan yli hyväksikäyttötarkoituksessa. 46-vuotias mies tunnusti syyllisyyteensä samoihin syytteisiin jo viime kuussa.

Tapaus liittyy uutistoimisto Reutersin vuonna 2013 julkaisemasta jutusta nousseeseen kohuun. Jutussa Reuters paljasti, että jotkut adoptiolasten kanssa vaikeuksiin joutuneet amerikkalaisperheet tarjoavat lapsia ventovieraille netin keskustelupalstoilla.

Tuomittu pariskunta otti tätä kautta huostaansa ainakin kuusi poikaa ja tyttöä vuosina 2006–2009. Pariskunta valehteli adoptiovanhemmille taustansa ja esitti väärennettyjä todistuksia.

Tosiasiassa naisen omat biologiset lapset oli aiemmin otettu huostaan, koska pariskunta oli laiminlyönyt ja pahoinpidellyt heitä. Huostaanoton jälkeen laaditussa viranomaisraportissa todettiin, että pariskunnalla on vakavia psyykkisiä ongelmia ja taipumusta väkivaltaan.

Poliisiraporttien mukaan pariskunnalla oli myös ollut hoitolapsia, jotka olivat syyttäneet heitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tapauksista ei kuitenkaan nostettu syytteitä.

Reutersin paljastamia keskusteluja käytiin internetyhtiö Yahoon keskustelupalstalla. Reuters laski, että viiden vuoden aikana palstalla tarjottiin uuteen kotiin keskimäärin yksi lapsi viikossa.

Useimmat lapsista olivat 6–14-vuotiaita ja adoptoitu ulkomailta, esimerkiksi Venäjältä, Kiinasta, Etiopiasta ja Ukrainasta. Nuorin lapsista oli alle vuoden.

Reutersin jutun ilmestymisen jälkeen Yahoo sulki palstat. Ongelma on tuskin sillä poistunut.

Lainsäädännön aukkojen takia lapsen siirtäminen toiseen perheeseen on Yhdysvalloissa edelleen verrattain helppoa. Periaatteessa lapsen voi antaa toisen aikuisen huostaan pelkällä notaarin vahvistamalla asiakirjalla.

Käytäntö voi palvella lapsen etua esimerkiksi silloin, jos vanhemmilla on vaikeaa ja lapsi siirretään joksikin aikaa muiden sukulaisten hoiviin. Pahimmillaan se on johtanut lasten joutumiseen väkivaltaisten seksuaalirikollisten käsiin.