Turkissa aletaan herätä tarpeeseen vähentää jätteiden syntymistä

Suositut muovipussit maksullisiksi, pulloja palauttamalla voi ansaita matkalipun
Kierrätys

Tülay Gercek työntää pulloja ja juomatölkkejä automaattiin Sishanen metroasemalla Istanbulissa. Vastineeksi ahkeruudestaan hän voi ladata lisää arvoa joukkoliikennematkoihin oikeuttavaan korttiinsa.

Kyse on pienestä askeleesta jätehuollon järkeistämiseksi 80 miljoonan asukkaan Turkissa, joka ei ole profiloitunut kierrätyksen mallimaana.

– Tuon tänne joka päivä muovipulloja, jotka ennen heitin roskiin. Tämä on tosi hyvä projekti, tällaisia pitäisi olla enemmän, Gercek sanoo.

Toistaiseksi vastaavia palautusautomaatteja on Istanbulin suurkaupungissa vain kolmella metroasemalla.

Toimeen ryhtyminen vaatii myös hieman kutsumusta: Gercekin mukanaan rahtaama lasti ei tuottanut euroissa laskettuna yhtä senttiäkään – tarvitaan vielä liki 90 pulloa tai tölkkiä, jotta kasassa olisi yhden kertamatkan hinta 2,6 liiraa eli vajaat 50 senttiä.

– Mutta on tämä silti hyvä alku, uskon että systeemi tästä paranee, Gercek sanoo toiveikkaana.

Ympäristöystävällisemmän jätehuollon puolesta työskentelevän Cöpüne Sahip Cik -säätiön mukaan Turkissa vuodessa tuotetusta 31 miljoonasta jätetonnista vain noin kymmenesosa päätyy nykyisin kierrätykseen.

Määrä yritetään nostaa reiluun kolmannekseen muutaman vuoden kuluessa.

Toiveita herättää se, että myös valtion johdossa ja hallitsevassa puolueessa AKP:ssa näyttää olevan kannatusta asialle.

Tammikuusta alkaen Turkissa peritään maksu aiemmin ilmaisista muovipusseista. Kyseessä on pienimuotoinen vallankumous maassa, jossa jokaisen kansalaisen arvioidaan kuluttavan keskimäärin 440 muovikassia vuodessa.

Kierrätyksen puolestapuhujaksi on noussut presidentti Recep Tayyip Erdoganin puoliso Emine.

Hänen mukaansa presidentinkansliassa näytetään esimerkkiä siitä, että jätteet pitäisi lajitella ja kierrättää jo niiden syntypaikalla.

– Meillä ei ole käynyt jäteautoa pitkään aikaan, presidentin rouva kehaisi hiljattain.