Trump päätti kutsua Putinin pian Washingtoniin

Tiedustelujohtaja Coates kuuli uutisen kesken tv-haastattelun – epäusko paistoi kauas
Yhdysvallat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on päättänyt kutsua Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailulle Washingtoniin jo tänä syksynä. Asiasta kertoi torstaina Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders Twitterissä.

Muun muassa Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats yllättyi Trumpin päätöksestä järjestää uusi tapaaminen Putinin kanssa näin pian maanantaisen Helsingin-tapaamisen jälkeen.

Trump on saanut poikkeuksellisen paljon kritiikkiä kahdenkeskisestä tapaamisestaan Putinin kanssa Helsingissä. Jopa Trumpin oman puolueen edustajat ovat olleet pöyristyneitä tapaamisen jälkeisestä lehdistötilaisuudesta, jossa Trump vaikutti uskovan enemmän Putinia kuin Coatsia ja muita oman maansa tiedusteluviranomaisia.

Trumpin puheet lehdistötilaisuudessa kiristivät hänen ja Coatsin välejä. Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan Trumpin hallinnossa pelättiin Coatsin eroavan, ja Trump ylipuhuttiin paikkaamaan tilannetta kehumalla Coatsia avoimesti keskiviikkona CBS-uutiskanavan haastattelussa. Erään lähteen mukaan Valkoinen talo jopa lähetti Coatsille Trumpin haastattelun tekstimuodossa, jotta tämä varmasti saisi tietää kehuista.

Coats ei kuitenkaan vastannut kehuihin kehuilla. Hän kuuli uutisen Putinin kutsumisesta Washingtoniin Aspenin turvallisuuskonferenssissa kesken NBC-uutiskanavan haastattelun ja reagoi kameran ja yleisön edessä peittelemättömän epäuskoisesti ja jopa sarkastisesti.

– Meillä on tuoreita uutisia. Valkoinen talo on ilmoittanut Twitterissä, aloitti NBC:n toimittaja Andrea Mitchell.

Coats nauratti yleisöä ilmeilemällä ivallisesti Twitter-sanan kuullessaan. Sitten Mitchell kertoi varsinaisen uutisen. Coatsin kasvoille nousi ällistynyt ilme.

– Mitä sanoit? hän kysyi.

Sitten hän purskahti nauramaan. Myös yleisö ja Mitchell nauroivat.

– Siitä tulee ihan erityistä, Coats päätyi lopulta kommentoimaan sarkastisesti.

Vakavammassa kohdassa haastattelua Coats sanoi suoraan, että mikäli Trump olisi kysynyt hänen mielipidettään, hän ei olisi suositellut tapaamaan Putinia kahden kesken ilman avustajien läsnäoloa. Hän korosti kuitenkin, että presidentti päättää itse tällaiset asiat eikä päätös kuulu hänelle.

Coats sanoi myös, ettei hänellä ole virkansa puolesta mitään käsitystä siitä, mitä Trump ja Putin kahden kesken puhuivat.

Washington Postille nimettömästi puhuneet Trumpin neuvonantajat ja muut Valkoisen talon työntekijät arvelevat presidentin raivostuvan Coatsin reaktiosta Putin-uutiseen. Trump saattaa ottaa Coatsin naurun erityisen henkilökohtaisesti siksi, että hän oli juuri ylistänyt tiedustelujohtajaa julkisesti.

Trump on usein korostanut julkisuudessa arvostavansa lojaaliutta. Yksi lähteistä huomauttaa, että Trumpilla on myös tapana kantaa kaunaa.

https://www.washingtonpost.com/politics/trump-says-hes-looking-forward-to-second-summit-with-putin/2018/07/19/450a0424-8b59-11e8-8aea-86e88ae760d8_story.html?utm_term=.c449c8110904 https://www.cbsnews.com/news/donald-trump-interview-cbs-jeff-glor-russia-putin-dan-coats-cabinet-meeting-today-2018-07-18/ https://www.nbcnews.com/video/watch-intel-chief-dan-coats-find-out-about-putin-s-white-house-invite-1281354307879