Trump avasi "Yhdysvallat ensin" -ulkopolitiikkaansa

Yhdysvallat

Donald Trump on avannut yksityiskohtaisemmin, millaista ulkopolitiikkaa hän toteuttaisi Yhdysvaltain presidenttinä. Republikaanien ehdokaskisaa johtava Trump luonnehti tavoitteitaan määreellä ”Yhdysvallat ensin”.

New York Timesille haastattelun antanut miljardööri sanoi, että hänen ulkopolitiikkansa lopettaisi Yhdysvaltain kustannuksella tehtävän, järjestelmällisen ja epäreilun hyötymisen.

Trumpin mielestä Yhdysvallat on velkainen valtio, joka rahoittaa kohtuuttoman ison osuuden kansainvälisten liittoumien kuten Naton ja YK:n toiminnasta.

Yhtä lailla toispuoliset suhteet Yhdysvalloilla on Trumpin mukaan myös liittolaistensa kuten Japanin, Etelä-Korean ja Saudi-Arabian kanssa.

–  Meitä fiksummat, kovemmat ja ovelammat ihmiset ovat riistäneet, herjanneet ja epäkunnioittaneet meitä monia vuosia. Mutta tämä ei jatku enää pitempään, presidentinviran tavoittelija muotoili.

Trump kiisti kuitenkin olevansa eristäytymispolitiikan kannattaja.

Kun häneltä kysyttiin, tulisiko Japanille sallia ydinaseiden hankkiminen Pohjois-Korean uhan vuoksi, Trump arvioi, että se olisi hyväksyttävää.

Republikaanien johtava ehdokas niin ikään sanoi, että hän vetäisi maansa sotilaat pois Japanista ja Etelä-Koreasta, jos nämä maat eivät korota merkittävästi maksujaan Yhdysvalloille korvauksena sotilaallisesta läsnäolosta.

Trump tuomitsi jyrkin sanoin maansa nykyisen presidentin Barack Obaman politiikan Lähi-idässä.

Obaman hallinto on yrittänyt löytää Syyrian presidentille Bashar al-Assadille poliittista vetäytymistietä vallasta, ja toisaalta taistellut samaan aikaan äärijärjestö Isisiä vastaan.

– En sano että al-Assad on hyvä mies, koska hän ei sitä ole, mutta meille paljon suurempi ongelma on Isis.

Trump iskisi Isisin öljyvaroihin, joilla järjestö rahoittaa merkittävän osan taisteluaan. Hän myös kehottaa katkaisemaan Isisin salaiset pankkiyhteydet, jotta rahoitus tyrehtyy.

Donald Trump on toistuvasti vaatinut Lähi-idän valtioita aloittamaan maasodan Isisiä vastaan. Jos Saudi-Arabian kaltaiset maat eivät tee niin, Trump arvioi, että presidenttinä ”luultavasti” lopettaisi niiden öljyn ostamisen Yhdysvaltoihin.