Brexit saattaa kuihduttaa Walesin tärkeimmän sataman
Yhdessä Britannian vilkkaimmista satamista jännitetään parhaillaan, millaisen brexit-diilin Britannia ja EU saavat aikaiseksi vai saavatko minkäänlaista.
Britannian EU-erolla saattaa nimittäin olla ikäviä vaikutuksia Holyheadin kaupungille, joka sijaitsee Angleseyn saarella Walesin luoteisosassa.
Joka päivä parikymmentä lauttaa saapuu Holyheadin satamaan tai lähtee sieltä mukanaan satoja rekkoja. Tällä hetkellä kaikki sujuu nopeasti ja saumattomasti. Brexitin mahdollisesti mukanaan tuomat tullitarkastukset voivat muuttaa kaiken.
– Jos ensimmäisenä brexitin jälkeisenä päivänä rekat joutuvat jonottamaan, se aiheuttaa täydellisen kaaoksen. Se seisauttaa tämän saaren, sanoo Angleseylla kunnanvaltuutettuna toimiva Carwyn Jones.
Angleseyläisen kansanedustajan Albert Owenin mukaan 15 minuutinkin viive saattaa aiheuttaa viiden kilometrin rekkajonon.
– Satamalla ei ole kapasiteettia siihen, Owen kertoo.
Jos satama tukkeutuu, se voi tietää Holyheadille lopun alkua.
Holyheadista on tullut tärkeä solmukohta Irlanninmeren ylittävällä kauppareitillä, ja se on Britannian toiseksi vilkkain lauttasatama Doverin jälkeen.
Syy on selkeä: Holyheadista on Dubliniin reilun kolmen tunnin lauttamatka, mikä on selvästi nopein vesiyhteys Irlannin ja Britannian välillä. Holyheadin kautta kulkee esimerkiksi suuri osa Englantiin menevistä Irlannin maataloustuotteista ja merkittävä osa Irlannin viennistä Manner-Eurooppaan.
Jotkin yritykset pohtivatkin Britannian ohittamista kuljetusketjussa kokonaan, jos brexit tuo Walesin satamiin perusteelliset rajatarkastukset.
Holyheadiin vaikuttaa myös vääntö Irlannin rajasta. Jos brexitin jälkeen Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille jää niin sanottu pehmeä raja, mutta Britannian ja Irlannin välille syntyy kova meriraja, voivat Walesin satamat kärsiä.
Irlantilaisyrityksille voi jatkossa olla nopeampaa kuljettaa tavarat maateitse leppeämmän maarajan kautta Pohjois-Irlannin Belfastiin ja sieltä meriteitse esimerkiksi Englannin Liverpooliin, vaikka merimatka Belfastista Liverpooliin viekin kahdeksan tuntia.
Myös Pohjois-Irlannista Dublinin kautta tulevat tavaravirrat saattavat ehtyä.
Sataman kuihtuminen olisi katastrofi 12 000 asukkaan Holyheadin kaupungille ja koko Walesin luoteiskulmalle. Satama työllistää suoraan 650 ihmistä, mutta vaikutus alueen taloudelle on laajempi.
– Jos Holyhead ohitetaan ja liiketoiminta täällä vähenee, tällaisten paikkojen pitkän ajan tulevaisuus on vakavasti uhattuna, sanoo Angleseyn kunnanvaltuutettu Dylan Williams.
Walesin rannikolla siis toivotaan, että pääministeri Theresa May saa aikaan EU-erosopimuksen, joka säilyttää rajat mahdollisimman avoimina.