Armeniassa muistettiin jälleen kansanmurhan uhreja

Elokuvatähti George Clooney johti Jerevanissa muistokulkuetta
Armenia

Armeniassa muistettiin viikonvaihteessa armenialaisten kansanmurhaa, joka tapahtui vuosisata sitten nykyisen Turkin alueella. Joukkomurhien alkamishetkenä pidetystä päivästä tuli sunnuntaina kuluneeksi 101 vuotta.

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa järjestetty tilaisuus sai nimekkään nokkamiehen, kun Hollywood-tähti George Clooney johti tuhansien ihmisten kulkuetta uhrien muistomerkille. Clooney ja Armenian presidentti Serzh Sarkisian laskivat tuhansien muiden tavoin kukkia muistomerkillä palavalle ikuiselle tulelle.

Armenialaisten mukaan kansanmurhassa kuoli jopa 1,5 miljoonaa ihmistä. Turkki myöntää, että satojatuhansia armenialaisia kuoli ottomaanivallan loppuvuosina mutta kiistää edelleen, että kyse olisi ollut kansanmurhasta.

Turkki on vuosien varrella myös protestoinut lukuisia kertoja, kun sanaa kansamurha on käytetty armenialaisiin kohdistuneiden joukkomurhien yhteydessä.

Tuorein tähän liittyvä kiista tuli julki aivan vasta. Saksalainen Dresdenin sinfoniaorkesteri kertoi lauantaina, että Turkki on yrittänyt painostaa sitä ja EU:ta luopumaan konserttitekstissä käytettävästä kansanmurha-sanasta.

Turkin protestoimat tekstit on määrä laulaa tai lausua tapahtumassa, joka järjestetään Dresdenissä 30. huhtikuuta. Kansanmurha on mainittu myös tapahtumaohjelmassa.

Orkesterin johtajan Markus Rindtin mukaan Turkki on vaatinut EU:n komissiota vetämään pois konsertille myöntämänsä rahoituksen. Rahoitus säilyy, mutta Rindt sanoo komission lopulta pyytäneen orkesteria olemaan mainitsematta kansanmurha-sanaa.

Samalla maininnat tapahtumasta on Rindtin mukaan poistettu komission nettisivuilta.

– Meidän mielestämme tämä kaikki on hyvin kyseenlaista, Rindt kommentoi.

Komission edustaja vahvistaa, että konsertin yksityiskohdat on poistettu tilapäisesti nettisivuilta ”sanamuotoiluista nousseiden huolien vuoksi”.

Projektista julkaistaan uusi kuvaus lähipäivinä.