APECin kokouksessa puhuneen Kiinan presidentin mukaan asiat pitää ratkaista neuvottelemalla – Yhdysvaltain varapresidentti ilmoitti, ettei Yhdysvallat muuta suuntaan ennen kuin Kiina tekee niin

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoo, että protektionismi on lyhytnäköistä ja tuomittu epäonnistumaan.

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö APECin kokouksessa puhunut Xi kehottaa sanomaan ei oman maan tuotannon suojelemiselle ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein tai tuontirajoituksin.

Xin mukaan esteiden pystyttämisyritykset ja taloudellisten siteiden katkaisemiset ovat taloudellisten lainalaisuuksien ja historian trendien vastaisia.

– Historia on näyttänyt, että yhteenotto – kylmän sodan, sodan tai kauppasodan muodossa – ei tuota voittajia.

Kiinan ja Yhdysvaltojen kiristyneiden välien odotetaan nousevan APECin kokouksessa keskiöön.

Kiina ja Yhdysvallat ovat ajautuneet kauppasotaan ja asettaneet toisilleen miljardien dollarien edestä tullimaksuja. Tilanteen helpottumisesta ei ole näkynyt merkkejä.

Samassa tilaisuudessa puhunut Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence puolestaan ilmoitti, että Yhdysvaltain sanktiot ja muut painostuskeinot Kiinaa kohtaan pysyvät voimassa siihen saakka, kunnes Kiina muuttaa kauppatapojaan.

– Olemme asettaneet tullimaksuja 250 miljardin edestä kiinalaistuotteille, ja tämä luku voi enemmän kuin kaksinkertaistua, Pence sanoo. 

– Toivomme parempaa, mutta Yhdysvallat ei muuta kurssiaan ennen kuin Kiina muuttaa suuntaansa, hän sanoi.