Äärioikeiston menestys puntarissa Ranskan aluevaaleissa

Ranska

Ranskassa on alkanut äänestys aluevaalien toisella kierroksella. Ensimmäisellä kierroksella hyvin menestynyt äärioikeistolainen Kansallinen rintama kamppailee voitosta useilla Ranskan alueilla.

Viikko sitten Kansallinen rintama oli voitokas kuudella kolmestatoista alueesta, mutta lopulta se ei välttämättä voita yhdelläkään.

– Ainoa varma asia on, että kilvasta tulee erittäin tiukka, äärioikeistoon erikoistunut tutkija Joel Gombin kommentoi.

Hallituspuolue sosialistit on vetäytynyt toiselta kierrokselta maan niissä osissa, joissa Kansallisen rintaman mahdollisuudet voittoon olivat suurimmat. Näillä alueilla sosialistien kannattajia on kehotettu äänestämään konservatiiveja äärioikeiston voittokulun hidastamiseksi.

Kansallinen rintama ei tähän mennessä ole ollut valtapuolue yhdelläkään Ranskan alueella. Parhaimmat mahdollisuudet sillä on maan pohjoisosassa, jossa on ehdolla puolueen johtaja Marine Le Pen. Vahvoilla puolue on myös etelässä, jossa kamppailee puoluejohtajan sisarentytär Marion Marechal-Le Pen.

Molemmat naiset löivät helposti kilpailijansa ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kilpa on kuitenkin selvästi tiukempi, koska sosialistit ovat vetäytyneet ja kehottaneet kannattajiaan äänestämään konservatiiveja.

Pari päivää sitten julkaistussa mielipidekyselyssä Marine Le Pen oli useita prosenttiyksikköjä tasavaltalaispuolueen ehdokasta jäljessä.

Euroopan pakolaiskriisi ja Pariisin terrori-iskut ovat kasvattaneet äärioikeiston kannatusta Ranskassa. Aluevaalien ensimmäisellä kierroksella puolue sai 28 prosenttia äänistä.

Ranskassa järjestetään vuonna 2017 presidentinvaalit. Menestys aluevaaleissa olisi tärkeää Kansalliselle rintamalle, kun se pyrkii vakuuttamaan äänestäjiä kyvystään hallita maata.