Osaisivatkohan asiantuntijat politiikkaakin paremmin?

Apollon tietäjät

”Asiantuntijoilla” on nyt vientiä. Harva se päivä kaikissa medioissa näkyy, kuinka asiantuntijoihin luotetaan.

”Asiantuntija kertoo, miten pääkallokelillä pysyy pystyssä… Asiantuntija kertoo: tämä yksi iskurepliikki toimii… Asiantuntija kertoo vinkit palkkaneuvotteluihin… Asiantuntija kertoo, millaista sitrushedelmää ei kannata ostaa… Asiantuntija kertoo – voiko raha tehdä ihmisen onnelliseksi… Asiantuntija kertoo, milloin seniorin kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutille…”

Loputtomiin.

Asiantuntijoita toivotellaan silloin tällöin politiikkaankin. Ajatuksena kai on, että kyllä asiantuntija paremmin nekin työt tekisi.

Helsingin yliopiston vararehtori Paula Eerola antaa paljon ymmärtävämmän lausunnon politiikan olemuksesta (HS 6.1.). Eerola on näet kiinnostunut myös yhteiskunnallisista kysymyksistä, vaikka onkin fysiikan asiantuntija. Hänellä on selvä vastaus siihen, kumpi on vaikeaselkoisempaa:

”Yhteiskunnalliset asiat ovat paljon kaoottisempia, niissä on niin paljon erilaisia muuttujia. Fysiikassa asiat ovat ennustettavampia ja hallittavampia: siinä ei voi tulla samanlaisia väittelyitä siitä, mikä on ikään kuin oikein.”

Niin että asiantuntijat pysykööt lestissään. Ja otsikoiden tekijätkin, kuten vaikka Hämeen Sanomien rubriikkinikkari (27.10):

”Nyt on oikea aika tyhjentää huussi ennen talvipakkasia – Asiantuntija kertoo, miksi talvella on myöhäistä.”

Apollon tietäjät Apollon tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen