Itäsuomalainen perinneruoka sai EU:n nimisuojan
Euroopan komissio on hyväksynyt Savolainen mustikkakukko -nimen rekisteröinnin, kertoo Ruokavirasto.
Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3 700 nimitystä. Järjestelmässä on nyt 16 suomalaista rekisteröityä nimitystä, joista neljätoista kuuluu maataloustuotteisiin ja elintarvikkeisiin sekä kaksi tislattuihin alkoholituotteisiin.
Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Mustikkakukon suojaus perustuu mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena.
Suojatun maantieteellisen merkinnän haki ProAgria Itä-Suomi ry ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Nimisuojan tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.
Vuokaan tehdyn savolaisen mustikkakukon erityispiirteenä on umpinainen rakenne, joka erottaa sen tavanomaisista marjapiirakoista. Erikoisuutena on myös pääosin ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.
Leivonnaisen muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseksi. Savolainen mustikkakukko nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta.