Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Venäjä

Kreml otti Liettuan hampaisiinsa – ”Uusi aggression taso”

14.5.2025 10:01
Lue lisää 
Historia
Amerikkalaisjoukkoja nousemassa maihin Okinawalle 1. huhtikuuta 1945. (Kuva: U.S. Army Signal Corps/Wikimedia Commons)

Historia | Okinawan verinen valtaus vei liittoutuneet Japanin porteille – viimeinen taistelu Tyynenmeren saarista alkoi 80 vuotta sitten 

Pekka Pohjolainen 31.3.2025 21:00, muokattu 31.3.2025 16:18
a– a+
Historia

Toisen maailmansodan ensimmäisinä vuosina valtavia alueita vallanut Japani kävi keväällä 1945 jo epätoivoista kamppailua olemassaolostaan Yhdysvaltojen massiivisen sotavoiman puristuksessa.  

Amerikkalaiset suunnittelivat lopettavansa Tyynenmeren sodan nousemalla maihin Japanin pääsaarille. Niiden eteläpuolella sijaitseva Riukiusaarten suurin saari, noin sadan kilometrin pituinen ja enimmillään 32 kilometrin levyinen Okinawa, vaikutti sopivalta maihinnousun tukialueeksi.

Yhdysvallat oli aloittanut jo maaliskuun lopulla Operaatio Jäävuoren iskemällä Japanin lentotukikohtiin Taiwanissa ja Kyushun saarella. Ajatuksena oli estää japanilaisia itsemurha- eli kamikazelentäjiä iskemästä liittoutuneiden laivoihin. 

Japanilla oli kuitenkin edelleen riittävästi koneita kamikazeiskuihin, jotka aiheuttivat liittoutuneiden laivastolle suurta tuhoa. 

Yhdysvaltain maihinnousujoukot olivat kärsineet helmi-maaliskuussa Iwo Jimalla raskaita tappioita. Okinawalla oli odotettavissa jotain vastaavaa tai vieläkin pahempaa. Se pyrittiin välttämään suurella tulivalmistelulla ja maihinnousulla, joilla ylikuormitettaisiin japanilaisten puolustuskyky. 

Amerikkalaissotilaat lataavat sinkoa Okinawalla 1945. (U.S. Signal corps/Wikimedia Commons)

Huhtikuun 1. päivänä Yhdysvaltain joukot nousivat maihin Hagushissa Okinawan länsirannikolla. 

Iltaan mennessä Okinawalla oli noin 50 000 Yhdysvaltain 10. armeijan sotilasta, ja ne olivat vallanneet noin kahdeksan kilometriä leveän sillanpääaseman. Maihinnousuun osallistui enemmän joukkoja kuin yhdessäkään toisessa Tyynenmeren sodan taistelussa. 

Japanilainen kenraali Ushijima ei yrittänyt torjua maihinnousua, vaan oli vetänyt suurimman osan joukoistaan saaren sisäosiin huolellisesti valmisteltuihin puolustusasemiin. 

Amerikkalaisjoukot kohtasivat ankaraa vastarintaa ja kärsivät suuria tappioita. Japanilaiset eivät ottaneet vankeja ja antautuivat vain harvoin, joten lähitaistelut olivat verisiä ja henkisesti raskaita. Huhtikuun 4. ja toukokuun 26. päivien välisenä aikana Yhdysvallat eteni Okinawan eteläosassa alle 6,5 kilometriä. 

Toukokuun alussa japanilaisten hallussa oli enää runsaan 200 neliökilometrin suuruinen alue Okinawan eteläkärjessä. Taistelu muistutti asemasotaa ja kumpikin osapuoli taisteli linnoitetuista asemista. 

Toukokuun 3. ja 4. päivien välisenä yönä japanilaiset tekivät 15 000 miehen voimalla tuloksettoman vastahyökkäyksen, joka johti noin 6 000 japanilaisen kuolemaan. Yhdysvaltain tappiot jäivät tästä vain kuudesosaan.  

Yhdysvaltain etuna oli parempi ja runsaslukuisempi kalusto, japanilaisten taas huolellisesti valmistellut puolustusasemat.  

Japanilaiset hyödynsivät myös saaren luolia, ja amerikkalaiset joutuivat tuhoamaan yksitellen luoliin rakennettuja tukikohtia liekinheitinpanssarivaunuilla. Japanilaisia haudattiin myös luoliin elävältä puskutraktoreilla ja räjähteillä. 

Suuret taistelut käytiin päivisin. Öisin sotatoimet rajoittuivat tiedusteluun ja tykistötuleen. 

Japanilaiset käyttivät Okinawalla kamikazetaktiikkaa laajemmin kuin missään muussa toisen maailmansodan taistelussa. Hyökkäykset alkoivat jo ennen maihinnousua, kun japanilaiset yrittivät lamauttaa Okinawalle kerääntyneen vihollislaivaston. 

Ensimmäinen suuri kamikazeoperaatio suoritettiin huhtikuun 6. ja 7. päivien välisenä yönä, jolloin japanilaiset lentäjät tekivät yli 350 itsemurhahyökkäystä. Rakettimoottorilla varustettu itsemurhakone Yokosuka MXY7 ”Ohka” onnistui ensimmäistä kertaa upotuksessa 12. huhtikuuta tuhottuaan hävittäjä USS Abelen.

Yokosuka MXY7 ”Ohka” itsemurhalentokone Okinawalla. (U.S. Navy/Wikimedia Commons)

Okinawan taistelujen kuuluisin episodi sai alkunsa 6. huhtikuuta, kun Japanin keisarillisen laivaston osasto taistelulaiva Yamaton johdolla lähti 6.4. kohti Okinawaa. 

Maailman suurimman sota-aluksen 460-millisillä tykeillä oli 41 kilometrin kantama. Aluksella oli saattajinaan kahdeksan hävittäjäalusta ja tukenaan reilu sata lentokonetta. 

Polttoainetta oli annettu vain menomatkalle, sillä alusten tehtävänä oli taistella tiensä Okinawan rannalle, jossa ne toimisivat rannikkotykistönä tuhotumiseensa asti. Sen jälkeen niiden miehistöjen oli tarkoitus ryhtyä maataisteluun amerikkalaisia vastaan. 

Japanilaisalukset havaittiin kuitenkin amerikkalaisten lentokoneista ja  lentotukialuksilta nousseet hävittäjät ja pommittajat kävivät japanilaisaluksia vastaan kolmena aaltona, joissa oli lähes 400 lentokonetta.  

Jo ensimmäisestä aallosta Yamato sai kaksi osumaa panssarinläpäisevistä pommeista ja yhden torpedo-osuman. Kolme Japanin hävittäjää upposi, kaksi vaurioitui ja joutui jättämään taistelun.  

Toinen ja kolmas lentokoneaalto seurasivat noin tunnin kuluttua ensimmäisestä. Yamato sai yhteensä 10 pommiosumaa ja kahdeksan torpedo-osumaa. Sen moottorit pysähtyivät, ja alus alkoi täyttyä vedellä. Lopulta se kääntyi ympäri.

Kun Yamaton sisällä riehunut tulipalo saavutti ammusvaraston, seurauksena oli valtava räjähdys, joka kertoman mukaan kuultiin Japanissa asti. 

Yamato upposi noin 200 kilometrin päässä Okinawasta ja vei mukanaan yli 2700 japanilaista merisotilasta. Japanin mahtavasta sotalaivastosta oli jäljellä enää pelkät rippeet. 

Savupatsas kohoaa räjähtäneestä taistelulaiva Yamatosta. (U.S. Navy/Wikimedia Commons)

Okinawan taistelu oli Tyynenmeren sodan suurin taistelu sekä sotilaiden määrällä että ihmishenkien menetyksillä mitattuna.

Yhdysvallat menetti 12 281 sotilasta kuolleina. Japanilaisia ja okinawalaisia sotilaita kuoli 110 071, joista lähes 28 000 haudattiin elävältä luoliin.

Yhdysvaltojen tappioihin kuului myös japanilaisten tykistötulessa surmansa saanut kenraaliluutnantti Simon Bolivar Bruckner Jr., joka oli korkea-arvoisin kaatunut yhdysvaltalainen sotilas toisessa maailmansodassa.

Sekä Yhdysvallat että Japani menetti taistelussa enemmän sotilaita kuin yhdessäkään aiemmassa saaritaistelussa. Yhdysvaltain laivasto menetti enemmän aluksia kuin missään muussa taistelussa historian aikansa. Muun muassa Essex-luokan isot lentotukialukset Wasp ja Franklin vaurioituivat pahoin. 

Lentotukialus Franklin vaurioitui pahoin kamikaze-iskussa. (U.S. Navy/ Wikimedia Commons)

Okinawan valloittamisen jälkeen liittoutuneiden laivastosaarto käytännössä eristi Japanin pääsaaret muusta maailmasta. Japanin kaupungeille aiheutettiin suurta tuhoa strategisin pommituksin. 

Japanin sotilasjohto oli kuitenkin edelleen haluton antautumaan. Yhdysvallat arvioi Okinawan kokemusten perusteella, että maihinnousu Japaniin johtaisi pahimmillaan jopa miljoonan miehen tappioihin. Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman pelkäsi Okinawan toistuvan ”Japanin päästä päähän”, mikä vaikutti hänen päätökseensä käyttää ydinasetta Japania vastaan. 

Japani antautui syyskuussa 1945, mutta Yhdysvaltain miehitys jatkui Okinawalla lähes 27 vuotta. Saarten hallinta palautui Japanin siviilihallinnolle 15. toukokuuta 1972. 

Alueelle on edelleen sijoitettuna suuria yhdysvaltalaisjoukkoja, mikä herättää edelleen ristiriitoja paikallisväestön kanssa. 

Lue myös

Merz: Saksa varustaa itselleen Euroopan vahvimman armeijan

Saksa aikoo varustaa itselleen Euroopan vahvimman armeijan ilman ydinaseita, sanoi liittokansleri Friedrich Merz...
14.5.2025 18:10

"Seisokaa vaikka päällänne siellä" – poliittisista petojahdeista kitkerä väittely eduskunnassa

Kannanhoidolliseksi metsästykseksi kutsutuista poliittisista petojahdeista leimahti kiivas väittely eduskunnan keskiviikon istunnossa. Vihreiden ja vasemmistoliiton...
14.5.2025 18:07

Israelilta raju kommentti Macronille: "Me muistamme, mitä tapahtui juutalaisille Ranskassa"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja puolustusministeri Israel Katz hyökkäsivät keskiviikkona voimakkaasti Ranskan presidenttiä...
14.5.2025 18:04

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Risiiniöljy hyytyi, mutta punahävittäjiä putoili kuin pyitä – mekaanikon painajainen oli ilmataisteluissa Messerschmittiäkin tehokkaampi
Uutiset | 13.5.2025 21:00
Historia | Pajatson kilinä ei enää palaa – rakastetun pelin tyhjentämiseen kehitettiin monenlaisia vippaskonsteja 
Uutiset | 12.5.2025 21:00
Rasvamaksa vaivaa jo lapsia – lääkäriltä varoitus näistä ruuista ja juomista
Uutiset | 13.5.2025 21:56
Nyt tuli Zelenskyin ehto neuvotteluille
Uutiset | 13.5.2025 12:38
Siivousalan yrittäjä kertoo, mikä on pahin virhe parvekelasien pesussa
Uutiset | 13.5.2025 22:27
Päätös: Kreml syypää Malaysia Airlinesin koneen tuhoamiseen
Uutiset | 13.5.2025 9:04
Jättivaltion johtaja: Painostan Putinia
Uutiset | 14.5.2025 10:00
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Britanniassa ymmärretään Venäjän naapuria: ”Käsitys uhkasta istuu syvällä”
Uutiset | 13.5.2025 14:17
Tutkijat: Yllättävä aine auttaa irrottamaan hopeaa
Uutiset | 12.5.2025 22:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Risiiniöljy hyytyi, mutta punahävittäjiä putoili kuin pyitä – mekaanikon painajainen oli ilmataisteluissa Messerschmittiäkin tehokkaampi
Uutiset | 13.5.2025 21:00
Historia | Pajatson kilinä ei enää palaa – rakastetun pelin tyhjentämiseen kehitettiin monenlaisia vippaskonsteja 
Uutiset | 12.5.2025 21:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Rasvamaksa vaivaa jo lapsia – lääkäriltä varoitus näistä ruuista ja juomista
Uutiset | 13.5.2025 21:56
Historia | Kun sota loppui, Helsingin Rautatientorille pakkautui niin paljon ihmisiä, että ”tuskin sai vedettyä henkeään”
Uutiset | 9.5.2025 22:00
Ukraina paljasti vakoiluverkoston
Uutiset | 9.5.2025 21:55
Kreml: ”Emme hyväksy”
Uutiset | 12.5.2025 16:26
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Tutkimus: Nämä kasvikset haastavat terveellisyydessä Välimeren ruokavalion
Uutiset | 20.4.2025 20:50
Kotimainen traktoridiesel teki bensarosvosta talousihmeen – “Jeep-Valmet” oli yllättävän toimiva viritys 
Uutiset | 12.4.2025 21:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Hävetkää, perkeleet, julisti piispa Jari Jolkkonen venäläisille – ”Se viesti oli tarkkaan harkittu”
Uutiset | 18.4.2025 9:40
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Venäjä aikoo käyttää pakkolunastettua amerikkalaisyritystä sotilaidensa ruokkimiseen
Uutiset | 17.4.2025 22:02
Risiiniöljy hyytyi, mutta punahävittäjiä putoili kuin pyitä – mekaanikon painajainen oli ilmataisteluissa Messerschmittiäkin tehokkaampi
Uutiset | 13.5.2025 21:00
Lapin sodan Mannerheim-ritarit ovat pieni, mutta nimekäs joukko – yksi taistelu korostuu nimitysperusteissa
Uutiset | 21.4.2025 20:00
Historia | Pajatson kilinä ei enää palaa – rakastetun pelin tyhjentämiseen kehitettiin monenlaisia vippaskonsteja 
Uutiset | 12.5.2025 21:00

Uusimmat

Merz: Saksa varustaa itselleen Euroopan vahvimman armeijan
Uutiset | 14.5.2025 18:10
”Seisokaa vaikka päällänne siellä” – poliittisista petojahdeista kitkerä väittely eduskunnassa
Uutiset | 14.5.2025 18:07
Israelilta raju kommentti Macronille: ”Me muistamme, mitä tapahtui juutalaisille Ranskassa”
Uutiset | 14.5.2025 18:04
HS: Elina Valtosen mukaan Israel käyttää nälkä sodankäynnin aseena – ”Tilanne on todella vakava”
Uutiset | 14.5.2025 18:00
Puolustusministeri: Datakeskuksista keskustellaan vielä hallituksessa – ”Tässä pitää olla tarkkana”
Uutiset | 14.5.2025 17:58
Valiokunta esittää rahapelien ikärajan nostamista 20 vuoteen – Hallituksen esitys lisäisi pelihaittoja
Uutiset | 14.5.2025 17:35
Lääkäri määräsi meppi Maria Ohisalon sairauslomalle – ”Se oli ihan rutiinitsekkaus”
Uutiset | 14.5.2025 16:31
Iranin ja Euroopan maiden ydinneuvottelut jatkuvat loppuviikosta
Uutiset | 14.5.2025 16:21
USA vaatii yhä: Nato-maiden on nostettava puolustusmenonsa viiteen prosenttiin
Uutiset | 14.5.2025 16:16
Hovioikeus: Kokoomuksen Matias Pajulan raiskaussyyte pysyy hylättynä
Uutiset | 14.5.2025 16:11
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Hallituksen alv-poukkoilu nyppii pitkän linjan kuntosaliyrittäjää: ”Kenenkähän idea se oikein oli?”
Uutiset | 13.5.2025 16:02
Mikä äitiydessä on parasta? Entä vaikeinta? – Keskustan kansanedustajat ja mepit kertovat
Uutiset | 11.5.2025 19:00
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Merz: Saksa varustaa itselleen Euroopan vahvimman armeijan
Uutiset | 14.5.2025 18:10
”Seisokaa vaikka päällänne siellä” – poliittisista petojahdeista kitkerä väittely eduskunnassa
Uutiset | 14.5.2025 18:07
Israelilta raju kommentti Macronille: ”Me muistamme, mitä tapahtui juutalaisille Ranskassa”
Uutiset | 14.5.2025 18:04
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Risiiniöljy hyytyi, mutta punahävittäjiä putoili kuin pyitä – mekaanikon painajainen oli ilmataisteluissa Messerschmittiäkin tehokkaampi
Uutiset | 13.5.2025 21:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Kuntien rooli yrityksien osaamisen kehittämisessä – esimerkkinä Vantaan puolijohdeala
Mielipide | 14.5.2025 13:48
Lukijalta: ”Kyllä kansa tietää!”
Mielipide | 14.5.2025 9:35
Lukijalta: Ei ole enää lottovoitto olla suomalainen
Mielipide | 13.5.2025 15:00
Lukijalta: Hallituksen alv-vuoristorata kurittaa pahiten liikunta-alaa
Mielipide | 12.5.2025 15:24
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Pohteen Digitaalinen sotekeskus on hyvä palvelu
Mielipide | 5.5.2025 12:38
Lukijalta: Metsänomistajien on kannettava vastuunsa
Mielipide | 12.5.2025 15:12
Lukijalta: Hylätyt äänet
Mielipide | 8.5.2025 10:38

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustanaisten varapuheenjohtaja Leivo-Rintakorpi pyrkii jatkokaudelle
Keskusta | 13.5.2025 13:22
Suvi Helanen pyrkii keskustanaisten varapuheenjohtajaksi
Keskusta | 10.5.2025 18:05
Pohjois-Karjalan Keskusta: ”Purran sakset tekivät silppua hallitusohjelman keskeisimmästä tavoitteesta”
Uutiset | 10.5.2025 15:52
Pormestarimalli pitää lopettaa, linjaa Helsingin Keskusta
Uutiset | 10.5.2025 11:08
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Suvi Helanen pyrkii keskustanaisten varapuheenjohtajaksi
Keskusta | 10.5.2025 18:05
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste