Hyvinvointialueiden kurittaminen jatkuu
Hallituksen esityksessä hyvinvointialueiden rahoitusmallia ehdotetaan muutettavaksi vuodesta 2026 lukien lisäämällä rahoituksen jälkikäteistarkistukseen hyvinvointialueille portaittain kasvava omavastuuosuus.
Keskeinen viesti esityksestä annetuissa lausunnoissa oli, että esitetyssä muodossa jälkikäteistarkastus uhkaa vaarantaa toimivan sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän.
Lausunnoissa tuotiin hyvin esille se epäkohta, että jälkikäteistarkastus toteutuu jo nyt kaksi vuotta myöhässä. Se ei myöskään jakaudu siinä suhteessa, miten alijäämiä on syntynyt eri hyvinvointialueilla.
Esimerkiksi vuoden 2023 alijäämien johdosta syntynyt tarkastus kohdennetaan hyvinvointialueille vuoden 2025 asukaslukujen ja toimien perusteella.
Hallitus rankaisee tällä erityisesti ja erityisen tarkasti niitä hyvinvointialueita, jotka kärsivät muuttotappiosta. Tämän seurauksena kompensaatio jää vajaaksi.
Hallituksen keskittämistä ja kasvukeskuksia suosivasta politiikasta kertoo se, että rahaa tällä mallilla ohjataan enemmän niille alueille, joille sitä tulee muutenkin jo enemmän.
Parempiosaisten oloa parannetaan, huonompiosaisten oloa huononnetaan.
Jälkikäteistarkastuksen leikkaus on todella myrkyllinen, kuten eräs hyvinvointialueen edustaja kuvaavasti on todennut. Rahoitusmalli kohtelee jo nyt alueita epäreilusti.
Esimerkiksi Helsinki teki vuonna 2023 reilusti ylijäämää, mutta hallitus ohjaa siitä huolimatta jälkikäteistarkastuksessa rahaa sinne vielä lisää.
On vaikea uskoa, että hallitus toimii näin vahingossa. Hallituksen toimia kuvaa tässäkin kohtaa raha menee rahan luo -hegemonia varsin hyvin.
Raviurheilua seuraaville on varmasti tuttu ns. tasoitusajo, kansan kielessä volttaus.
Tasoitusajo on kilpailu, jossa määrättyä tasoa menestyneemmät hevoset juoksevat pidemmän matkan. Tasoitus määräytyy yleensä voittosumman, joskus ennätyksen mukaan.
Nyt käsittelyssä olevassa hallituksen esityksessä on kyse käänteisestä tasoitusajosta. Paremmin tienanneet hevoset saavat etumatkaa, jotta voivat tienata entistä enemmän. Eikä muilla ole mitään mahdollisuuksia päästä palkintorahoille. Tätä hallitus tekee kutakuinkin kaikilla politiikan osa-alueilla.
Nyt on vain kyse monta kertaluokkaa vakavammasta asiasta: suomalaisten mahdollisuudesta saada tasavertaisia sosiaali- ja terveyspalveluja asuinpaikasta riippumatta.
On lottovoitto syntyä Suomeen pitää vielä ehkä keskiarvona paikkaansa, mutta ei voittoa -kupongit hallitus jakaa arvottavaksi kasvukeskusten ulkopuolisille alueille, erityisesti itäiseen Suomeen.