Yrittäjägallup: Venäjä, ay-liike ja energian hinta jarruttavat yritysten investointeja

Yrittäjät

Eniten investointihalukkuutta Suomeen vähentävät Venäjän toiminta, ay-liikkeen toiminta ja energian hinta, osoittaa Yrittäjägallup.

Yritysten investointihalukkuutta puolestaan lisäävät toimiva logistiikka ja viranomaisten luotettavuus.

– On erittäin surullista, että ay-liike heikentää yritysten investointihalukkuutta. On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että Suomeen investoidaan, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo tiedotteessa. 

Kyselyn tuloksista ilmenee, että isommissa yrityksissä ay-liike on merkittävin investointien jarru. Ay-liikettä investoinnin hidastajana pitää kaikkiaan 46 prosenttia yrityksistä. Venäjän toiminnan investointihalujen vähentäjänä mainitsee 48 prosenttia ja energian hinnan 49 prosenttia yrityksistä.

Pentikäinen katsoo, että moni kantaa suurta huolta energian hinnasta, holtittomasti kasvavasta julkisesta velasta ja työvoiman hinnasta. Rajusti kasvava julkinen velka huolestuttaa erityisesti teollisuudessa, hän sanoo.

– Kun maailmalla on myräkkä, meidän pitää laittaa omat asiamme kuntoon, kun Venäjän toimintaan emme voi vaikuttaa. Valitettavasti tällä hetkellä näkyvillä on paljon huonoja merkkejä, Pentikäinen toteaa.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Tutkimuksen haastattelut tehtiin 1.–11.huhtikuuta ja siihen vastasi 1 033 pk-yrityksen edustajaa.