YK: Yli sata miljoonaa on paennut kodeistaan sotien ja vainojen vuoksi

Kotinsa jättäneiden määrä vastaa runsasta prosenttia koko maailman väestöstä.
Pakolaisuus

Sotia, vainoa ja ihmisoikeusrikoksia paenneiden ihmisten määrä on ensimmäistä kertaa ylittänyt sadan miljoonan rajapyykin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

–  Sata miljoonaa on vahva luku, joka samaan aikaan herättää ja hälyttää. Se on ennätys, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä, sanoi pakolaisjärjestön pääsihteeri Filippo Grandi järjestön maanantaina julkaisemassa tiedotteessa.

–  Tämän täytyy herättää ihmiset ratkaisemaan ja estämään tuhoisia konflikteja, lopettamaan vainoja ja puuttumaan niihin juurisyihin, joiden vuoksi viattomat ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, pääsihteeri jatkoi.

Kotinsa jättäneiden määrä vastaa runsasta prosenttia koko maailman väestöstä tai maailman 14. väkirikkaimman valtion väkilukua.

Siinä ovat mukana pakolaiset, turvapaikanhakijat sekä maiden sisäiset pakolaiset. Pelkästään jälkimmäisenä mainittuja oman kotimaansa rajojen sisällä toisaalle paenneita on yli 50 miljoonaa.

Oman osansa pakolaisvirtaan ovat tuoneet Ukrainan sotaa pakenevat ihmiset. Ukrainasta on paennut noin kuusi miljoonaa ihmistä, ja maan sisäisiä pakolaisia on noin kahdeksan miljoonaa.

–  Suhtautuminen Ukrainan sotapakolaisiin on ollut erittäin positiivinen. Myötätunto on edelleen voimissaan, ja samanlaista mobilisaatiota tarvitaan kaikkiin kriiseihin ympäri maailmaa, Grandi muistutti.

–  Humanitaarinen apu on kuitenkin palliatiivista hoitoa, ei lääke. Jotta suuntaus saadaan käännettyä, tarvitsemme rauhaa ja vakautta, jotta viattomien ihmisten ei tarvitse pelata uhkapeliä sen suhteen, kohtaavatko he akuutin vaaran kotona vai lähtevätkö vaaralliselle pakomatkalle ja pois maasta.

Lisäksi ainakin 20 maan kerrotaan epäävän edelleen koronavirustoimiensa perusteella oikeuden turvapaikkaan ihmisiltä, jotka pakenevat konflikteja, väkivaltaa tai vainoja.

Grandi kehotti perjantaina näitä maita poistamaan jäljellä olevat pandemiaan liittyvät turvapaikkarajoitukset, sillä ne ovat ihmisen perusoikeutta loukkaavia. Grandi on huolissaan siitä, että koronaviruksen varjolla asetettuja toimia käytetään verukkeena turvapaikan epäämiseksi.