YK vahvisti evakuoinnin ukrainalaisen Azovstalin terästehtaan alueelta alkaneen – Zelenskyi: Tapaamme heidät Zaporizhzhjassa

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä yrittää vakiinnuttaa valtansa Hersonissa
Ukrainan sota

Siviilien evakuointioperaatio saarretulta Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainan Mariupolissa oli sunnuntaina meneillään, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (UNOCHA) tiedottaja.

YK:n mukaan evakuointi toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä Ukrainan ja Venäjän edustajien kanssa.

Tiedottaja Jens Lärke kertoi, että evakuointisaattue lähti 230 kilometrin matkalle perjantaina ja saapui Mariupoliin lauantaiaamuna.

Venäjä ja Ukraina ovat antaneet erilaisia lukuja evakuoitujen määristä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan tehdasalueelta evakuoitiin 46 ihmistä lauantaina. Tehdasaluetta venäläisjoukkoja vastaan puolustavan Azovin rykmentin edustaja puolestaan sanoi myöhään lauantai-iltana, että sieltä oli saatu evakuoitua 20 naista ja lasta.

Sunnuntaina illansuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Twitterissä, että ensimmäinen noin sata siviiliä käsittävä ryhmä oli jo matkalla Ukrainan hallitsemaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

–  Huomenna tapaamme heidät Zaporizhzhjassa, Zelenskyi tviittasi.

Hänen mukaansa työ YK:n kanssa jatkuu, jotta muutkin terästehtaan alueella olevat siviilit saataisiin evakuoitua sieltä pois.

Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee noin 220 kilometriä luoteeseen Mariupolista.

Venäjä pyrkii lujittamaan hallintaansa Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö sunnuntaina julkaistussa katsauksessaan Ukrainan sodasta.

Ministeriön mukaan on selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa, jonka se valtasi sodan alkuvaiheessa maaliskuun alussa.

Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan neljän kuukauden siirtymäjakson aikana. Ruplan käyttäminen maksuvälineenä alkoi Hersonissa sunnuntaina.

Kremlin perustama hallinto on myös ilmoittanut, että Hersonin paluu Ukrainan hallintaan on ”mahdotonta”. Ukrainan joukot ovat tehneet viime viikkoina vastahyökkäyksiä Hersonin alueella.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tapasi sunnuntaina Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Pelosin matkasta Kiovaan ei ollut kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Zelenskyin Twitterissä julkaisemalla videolla Pelosi kättelee Zelenskyiä.

Pelosi kiitti Zelenskyiä taistelusta vapauden puolesta.

–  Olemme sitoutuneet tukemaan teitä, kunnes tuo taistelu on käyty, Pelosi sanoi presidentille.

Zelenskyi puolestaan kiitti Twitter-viestissään Yhdysvaltoja Ukrainan suvereniteetin suojelemisesta.

–  Yhdysvallat johtaa vahvaa tukea Ukrainalle sen taistelussa Venäjän aggressiota vastaan, Zelenskyi sanoi.

Demokraattipuolueeseen kuuluvan Pelosin kanslian mukaan puhemiehen delegaatio vei Kiovaan viestin siitä, että lisää tukea Yhdysvalloista on tulossa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti aiemmin 33 miljardin euron pakettia Ukrainan aseistukseen ja taloudelliseen tukeen.

–  Palaamme Yhdysvaltoihin paremmin informoituina, syvästi inspiroituneina ja valmiina tekemään tarvittava Ukrainan kansan auttamiseksi, kun he puolustavat demokratiaa maansa ja maailman puolesta, Pelosin lausunnossa sanottiin.