Yhteiskuntasopimuksen tilannetta arvioidaan keskiviikkona

Työmarkkinat

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen tilannetta arvioidaan seuraavan kerran keskiviikkona. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan neuvottelujen jatkaminen edellyttää AKT:n saamista mukaan yhteiskuntasopimukseen.

– Katseet kohdistuvat yhteen ammattiryhmään, joka vaatii itselleen erioikeuksia. Toivon mukaan tämä saisi heidän ajattelemaan koko kansakunnan etua ja palaamaan pöytään, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi.

Keskusjärjestöjen tämänpäiväisessä kokouksessa kuultiin vahvoja vetoomuksia AKT:n saamisesta mukaan yhteiskuntasopimukseen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi kokouksen jälkeen, että varmaan keskusteluja AKT:n kanssa käydään. Lylyn mukaan nyt on tarkoitus myös katsoa, miten Postin työkiista etenee.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluja käydään tällä hetkellä erittäin ahtaassa raossa.

– Kuuluisa neulansilmä tässä pitäisi nyt läpäistä, Lyly sanoi.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkaminen varmistui, kun SAK:n työvaliokunta eilisiltana päätti jatkaa pyrkimyksiä.

SAK:n ilmoitus sai pääosin myönteisen vastaanoton. EK:n Häkämies ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kuitenkin arvostelivat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n irtautumista sopimuksesta.

Sekä Häkämies että Fjäder vaativat SAK:ta kokoamaan rivinsä.

SAK:n Lyly vaati vuorostaan nopeita neuvotteluja niin, että SAK:n hallitus saisi ottaa neuvottelutulokseen kantaa jo itsenäisyyspäivän jälkeisenä maanantaina.

Sovun ehtona on myös, että Postin työkiistaan saadaan ratkaisu ja että kolmikannan tulevaisuutta selvitetään. Tämä siksi, että EK ilmoitti, ettei enää jatkossa tee keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja.