"Yhteiskunnan eheyden rakentamisessa on paljon tehtävää" – Matti Vanhanen penäsi vastuuta myös oppositiolta

Politiikka

Suomalaisilla on eniten tehtävää yhteiskunnan eheyden ja talouden itsellisyyden rakentamisessa, sanoo keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen.

Vapunpäivänä Hyvinkäällä, Porvoossa ja Helsingissä keskustan tapahtumissa vierailleen Vanhasen mukaan yhteisen tulevaisuuden näkymän luominen edellyttää, että talouden käänteen aikaansaamista seuraa toimia, joilla myös eriarvoisuus ja eriarvoisuuden tunne vähenevät.

Hän kiitteli hallituksen puoliväliriihessä tekemiä opintotuen huoltajakorotusta, pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksujen alentamista ja ylivelkaantuneiden auttamista.

– Tänä vappuna eletään vielä matalien korkojen aikaa.  Nyt viranomaisten ja pankkien on huolehdittava siitä, että nuoret eivät ylivelkaannu asuntolainojensa takia.  

Vanhasen mukaan hallitus voi vastata sitä paremmin kansalaisten huoliin ja pelkoihin mitä paremmassa kunnossa maan talous ja työllisyys ovat.

– Hallitusta voi ja saa arvostella, mutta mittasuhteet kannattaa pitää mielessä. Suomi oli hallituksen aloittaessa kuilun reunalla. Kuluneiden kahden vuoden aikana Suomen suunta on kuitenkin pystytty muuttamaan, hän muistutti.

Käänne parempaan on Vanhasen mukaan edellyttänyt hallitukselta poikkeuksellisen päättäväistä uudistuspolitiikkaa, mutta myös poikkeuksellista yhteistyötä.

– Kilpailukykysopimus osoitti, että vakavassa tilanteessa myös työmarkkinoilla pystytään edelleen sopimaan. Suomen etu on, että tolkkulinja jatkuu myös syksyn neuvottelukierroksella, hän sanoi.

Vastuunkantoa Vanhanen penäsi myös oppositiolta.

Vaikeina aikoina oppositiossa voitaisiin Vanhasen mukaan miettiä mieluummin rakentavia ehdotuksia kuin vastustaa kaikkea.

–  Nyt jos koskaan Suomi tarvitsee ihmisiä laajasti yhdistävää tulevaisuuden näkymää, ja sen rakentamisessa kaikilla päättäjillä on oma tehtävänsä valta-asemista huolimatta. Isänmaata voi palvella myös oppositiosta.

– Uskon myös nykyisten oppositiopuolueiden hiljaa mielessään kiittävän sitä, että hallitus on miltei väkisin tehnyt suunnanmuutoksen, johon ne eivät viime vaalikaudella hallituksessa ollessaan pystyneet.