Yhdysvaltain korkein oikeus: perustuslaki takaa oikeuden kantaa aseita julkisesti

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi New Yorkin osavaltion yrityksen rajoittaa aseenkanto-oikeutta
Ulkomaat

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden mukaan amerikkalaisilla on oikeus kantaa asetta julkisesti. Päätöksellään korkein oikeus kumosi New Yorkin osavaltion lain, joka rajoittaa julkista aseiden kantoa.

Korkein oikeus päätti torstaina, että maan perustuslaki antaa oikeuden kantaa asetta kodin ulkopuolella. Korkein oikeus katsoo, että toinen ja neljästoista lisäys suojaavat yksilön oikeutta kantaa käsiasetta itsepuolustukseen kodin ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden mielipiteen julkistamisesta vastasi tuomari Clarence Thomas, jota pidetään yhtenä oikeuden konservatiivisimmista jäsenistä.

–  Toinen ja neljästoista lisäys suojelevat tavallisen lainkuuliaisen kansalaisen oikeutta pitää kotona hallussaan käsiasetta itsepuolustukseksi. Tässä tapauksessa vetoomuksen esittäjät ja vastaajat ovat sitä mieltä, että tavallisilla lainkuuliaisilla kansalaisilla on samanlainen oikeus kantaa käsiaseita julkisesti itsepuolustuksekseen. Me olemme samaa mieltä.

Oikeuden päätös syntyi äänin 6–3. New Yorkin lain kumoamista vastustivat korkeimman oikeuden kolme liberaalia tuomaria.

Päätöksen seuraukset ulottuvat laajemmalle kuin vain New Yorkin osavaltion julkista aseenkantoa rajoittamaan pyrkineeseen lakiin. Koska korkein oikeus katsoo yksilöllä olevan oikeus kantaa asetta, on osavaltioiden ja kaupunkien tulevaisuudessa vaikeampi rajoittaa sitä, kuka saa kantaa asetta.

Kyseessä on vasta toinen korkeimman oikeuden perusteellinen kannanotto Yhdysvaltain perustuslain toiseen lisäykseen, joka koskee yksikön oikeutta omistaa ja kantaa aseita. Edellisen kerran korkein oikeus otti kantaa asiaan vuonna 2008.

–  Emme ole voimattomia vastaamaan tähän, New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul sanoi tiedotustilaisuudessa pian päätöksen julkistamisen jälkeen.

Hochulin mukaan on järkyttävää, että korkein oikeus ”kumosi holtittomasti” New Yorkin lain, joka rajoitti piilotettujen aseiden kantamista hetkellä, jolla kansakunta on herännyt aseväkivaltaan.