Vuoden lähiruokateko 2019 -palkinto Heikkilän Juustolalle

Heikkilän Juustola on ensimmäinen maatila, joka on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon
Lähiruoka

Heikkilän Juustolan Annika Heikkilä ja Pekka Moisio vastaanottivat Suomen Messusäätiön myöntämän Vuoden Lähiruokateko 2019 -palkinnon Lähiruoka & luomu -messuilla Messukeskuksessa 4. huhtikuuta. Asiasta kerrotaan Messukeskuksen tiedotteessa.

Pälkäneen Laitikkalan kylässä sijaitsevalla Heikkilän tilalla on viljelty maata vuosien mittaan monin eri tavoin. Vanhalla hämäläisellä maatilalla on yli 300 vuoden ajan kokeiltu muun muassa viljakasveja, juureksia ja vihanneksia, ja tilalla on ollut hevosia, sikoja, lampaita, kanoja ja lehmiä. Nykyisellä omistajasuvulla tila on ollut vuodesta 1694.

Pirkko ja Markku Heikkilä aloittivat maidon jatkojalostamisen tilalla vuonna 1995. Juustola oli aluksi pelkkä harrastus autotallin takahuoneessa, mutta kysyntä ja laadukkaat tuotteet kasvattivat siitä pian oikeata liiketoimintaa ja autotallista hyväksytyn elintarvikehuoneiston.

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2010, jolloin tilan tytär Annika Heikkilä ja hänen aviopuolisonsa Pekka Moisio ryhtyivät tilan yrittäjiksi. Nykyään Heikkilän Juustola ja Tila tunnetaan laadukkaista juustoistaan, joita markkinoidaan ajan hengen mukaan eri somekanavissa.

– Meitä on kaksi siskosta ja jotenkin oli aina selvää, että minä meistä kahdesta jään kotilalle. Asia oli jo vireillä, kun minä ja Pekka aloimme seurustella. Eipä tainnut kaupunkilaispoika tietää, mihin kelkkaan hyppäsi, kuvaa Heikkilä sukupolvenvaihdoksen alkuaikoja.

Palkittujen mukaan pienyrittäjyys ja -tilallisuus on rankaa, mutta palkitsevaa työtä.

Aktiivinen läsnäolo somessa välittää tietoa normaalista maalaiselämästä ja eläinten luonnollisesta käyttäytymisestä, ruokavalioista ja paljosta muusta, mistä monet nykyajan ihmiset ovat vieraantuneet.

Eläinten parissa työskentely on sitovaa, ja siinä tulee hallita monia suuria kokonaisuuksia. Esimerkiksi viimevuotiset vaihtelevat säät ovat tuoneet omat haasteensa satojen korjaamiseen.

– Työ juustolassa on fyysistä ja tarkkaa, paljon siivoamista ja pesemistä. On tämä toki mukavaakin, silloin kun eläimet ovat terveinä, koneet eivät hajoa ja tilauksia satelee ovista ja ikkunoista. Näin ei kyllä liian usein pääse käymään, Heikkilä kertoo.

– Olemme tehneet hurjan paljon töitä, joten tuntuu hienolta, että se noteerataan. Lahjoitamme puolet palkintorahasta hyväntekeväisyyteen ja nyt mietimme sille sopivaa kohdetta, palkitut toteavat.

Heikkilän Juustola on ensimmäinen maatila, joka on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon.

– On ollut hienoa seurata, miten yhä useampi maatila on lähtenyt jatkojalostamaan tuotteitaan ja ottanut aktiivisen roolin ruokaketjussa muun muassa omien myyntikanavien kautta, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Palkintoraadin mukaan Heikkilän Juustola on tehnyt pitkäjänteistä työtä alkutuotannon ja maaseudun yritystoiminnan elinvoimaisuuden eteen. Tilan tuotteita on myynnissä monipuolisesti lähiruokamyymälöissä, suuremmissa herkkukaupoissa sekä Eggspress-tilauskanavan kautta. Maatilan homogenisoimaton maito on saanut vahvaa asiakaskuntaa myös suurten kaupunkien kahviloissa.

Juustolan asiakaskunta on uskollista ja kasvavaa. Palkintoraadin mukaan yrittäjät ovat myös taidokkaasti ottaneet some-kanavat haltuun markkinointiviestinnässä – tilan elämästä sekä arjen iloista ja murheista kerrotaan avoimesti ja hyväntuulisella meiningillä.

Aktiivinen läsnäolo somessa välittää tietoa normaalista maalaiselämästä ja eläinten luonnollisesta käyttäytymisestä, ruokavalioista ja paljosta muusta, mistä monet nykyajan ihmiset ovat vieraantuneet.