VTV: Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola sai eurovaaleissa laitonta rahoitusta – tukea tuli norjalaiselta autoalan yritykseltä

Kokoomus

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan kokoomuksen Eija-Riitta Korhola sai viime kevään eurovaaleissa rahoitusta, jota vaalirahoituslain mukaan ei olisi saanut ottaa vastaan.

Kyseessä on 1 500 euron tuki norjalaiselta autoalan yritykseltä. Vaalirahoituslain mukaan ulkomaisten yksityishenkilöiden maksamat tuet ovat sallittuja, yritysten maksamat eivät.

Korhola kertoo, ettei ollut tietoinen tästä rajoituksesta vaan kuvitteli, että EU:n sisämarkkinoilla tällaista rajoitusta ei olisi.

– Minulle oli yllätys, ettei ulkomaiselta lahjoittajalta saa vastaanottaa rahoitusta, ellei se ole yksityishenkilö, Korhola sanoi STT:lle.

Vaalikampanjan tohinassa Korhola ei ollut kertomansa mukaan huomannut sääntöjen vastaista lahjoitusta.

– Minulle selvisi vasta vaalien jälkeen, että yksityishenkilö laittoi tuen firmansa kautta.

Lahjoittaja on Norjan kansalainen, mutta alun perin kotoisin Intian Kashmirin osavaltiosta.

Toimiessaan EU-parlamentissa Korhola oli pitänyt Kashmirin asemaa esillä ja järjestänyt konfliktia käsittelevän tapahtuman keväällä 2014.

Korhola sanoi selvittäneensä tukiasiaa vaalien jälkeen Valtiontalouden tarkastusviraston kanssa.

Hän ei päässyt vaaleissa läpi parlamenttiin vaan jäi varasijalle.

VTV kertoo, että vaalirahoitusilmoituksista löytyi toinenkin tapaus, jossa tuki ei ollut sääntöjen mukaista. Se jäi kuitenkin ilmoitusrajan alle, joten tuen saaja ja antaja eivät tule julkisiksi.

Vaalirahoitusilmoituksista ilmenee, että viime kevään eurovaalien suurin vaalikampanja oli loppusummaltaan liki 204 000 euroa. Se kuului kokoomuksen Sirpa Pietikäiselle.

Halvimman kampanjan järjesti perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, joka ei päässyt läpi. Hän ilmoittaa käyttäneensä vaaleissa 542 euroa.

Kampanjakulujen keskiarvo oli noin 56 880 euroa, kun se vuonna 2014 oli 68 771 euroa.