Voitaisiinko valtion virat avata jatkossa paikasta riippumattomina? – Keskustan Torniaisen mukaan kyllä, mutta se edellyttää toimivia nettiyhteyksiä

Tietoliikenne

Keskustajohtaja Annika Saarikko ehdotti lauantaina puolueen kuntavaalistartissa, että valtion virat voitaisiin jatkossa avata paikasta riippumattomina.

Saarikko kysyi myös, hyväksyvätkö muut puolueet kaistan ruuhkautumisen kaupunkiseuduilla – ja sen, että Suomessa on kymmeniä kuntia, joiden asukkailta puuttuu nopea nettiyhteys.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniaisen (kesk.) mielestä avaukset tulivat juuri oikeaan aikaan.

– Paikkariippumattomuus on mahdollista, jos tietoliikenneyhteydet toimivat. Keskustan mielestä kaikkien kansalaisten on oltava samalla viivalla, eikä Suomi pysy kansainvälisessä kilpailussa mukana ilman nopeita, toimivia ja vakaita yhteyksiä kautta koko Suomen, Torniainen sanoo tiedotteessa.

Uusi laajakaistalaki astui voimaan vuoden alussa. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on antamassa laajakaista-asetuksen, joka määrittelee lakia tarkemmin.

Torniaisen mielestä asetuksen pitää olla riittävän kunnianhimoinen.

– Valmiiksi hitaita yhteyksiä ei kannata rakentaa. Keskusta esittää vähimmäisnopeudeksi sekä tulevassa että lähtevässä tiedonsiirrossa 100 Mb/s. Tämä on myös EU-komission tavoite sekä kaupungeissa että maaseudulla vuodelle 2025.

Lisäksi Torniaisen mukaan kuntien maksuosuuksien on oltava hankkeissa riittävän matalat, jottei nopeiden yhteyksien rakentaminen tyssää kuntien taloustilanteeseen.