Viiden puolueen nuorisojärjestöt kannabisaloitteen kannalla, keskustanuoret eri linjoilla: "Kynnys huumeiden käyttöön pidettävä mahdollisimman korkealla"

Päihteet

Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista, vaativat yhdessä demarinuoret, kokoomusnuoret, RKP-nuoret, vasemmistonuoret ja vihreät nuoret.

Poliittiset nuorisojärjestöt näkevät, että rangaistuksista luopuminen parantaisi käyttäjien mahdollisuutta saada hoitoa sekä poistaisi laittomien päihteiden käyttöön liittyvää stigmaa ja syrjäytymisriskiä.

Keskustanuoret ei kuitenkaan lämpene puoluerajat ylittävälle kannanotolle.

Nuorisojärjestön uusi puheenjohtaja Hanna Markkanen linjaa Twitterissä, että keskustanuorten mielestä huumeiden käytön kynnyksen on pysyttävä mahdollisimman korkeana.

– Hoitojärjestelmä ja hoitoon ohjaus eivät toimi tälläkään hetkellä. Miten siis voisimme sallia dekriminalisoinnin ja mahdollisen käytön lisääntymisen, Markkanen haastaa huumelainsäädännön muutosta puoltavia kollegojaan.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista ehdottava kansalaisaloite keräsi 60 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Helsingin Sanomien selvityksen perusteella eduskunnan tuki kansalaisaloitteelle on kuitenkin vähäistä.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajista vain vihreiden Emma Kari ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki suhtautuvat avaukseen myönteisesti.