Vihreiden leiristä yllättävä ulostulo
Perinteisesti tiukan ydinvoimavastaisen vihreiden leiristä kuuluu nyt ääniä ydinvoiman puolesta.
Vihreät nuoret sekä Tieteen ja teknologian vihreät vaativat kannanotossaan ydinenergia-alan lainsäädännön uudistamista mahdollistamaan sarjatuotettujen ydinvoimaloiden kaupallisen käyttöönoton. Tällä haetaan etenkin pienydinvoimaloiden mahdollistamista.
– Nykyiseen määrään polttoon perustuvaa lämmöntuotantoa ei riitä kestävää polttoainetta metsien biodiversiteetin turvaamisen ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta, vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Brigita Krasniqi huomauttaa.
Krasniqi antaa myös kiitosta yhdestä Sipilän hallituksen ilmastotoimesta, mutta huomauttaa, ettei se yksin riitä energia-alalla.
– Sipilän hallituksen 2030-kivihiilikielto lähenee, ja myös turpeen ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä tulee luopua mahdollisimman pian. Kuntien ja teollisuuden on löydettävä vaihtoehtoisia tapoja tuottaa lämpöä.
Nuorisojärjestön toinen puheenjohtaja Peppi Seppälä toteaa, että on kuntien ja teollisuuden oma päätös, millä tavalla niissä tuotetaan lämpöä kestävästi, mutta valtion ei pidä poissulkea yksittäisiä polttovapaita lämmöntuotantotapoja, jotta ilmastotavoitteisiin päästään.
– Nykyinen lainsäädäntö kuitenkin rajoittaa kuntien ja teollisuuden mahdollisuuksia pienreaktoreiden käyttöön. Mitä enemmän keinoja meillä on käytössä, sitä rohkeampia voimme olla ilmastotoimissa.
Tieteen ja teknologian vihreiden puheenjohtaja Ville Seppälä sanoo, että nykyinen ydinvoimalainsäädäntö on suunniteltu suurille yksittäisille ydinvoimalahankkeille, ja se ei tunnista tyyppihyväksyntää, minkä takia jokaiselle ydinvoimalalle on haettava erikseen lupa.
– Tyyppihyväksynnällä samaa aiemmin hyväksyttyä mallia voisi rakentaa ilman tarvetta uudelle kalliille lupaprosessille. Esimerkiksi ydinvoimaloiden sijoituspaikat tarvitsisivat kuitenkin edelleen erillisen hyväksynnän kuten nykyäänkin.
Aiemmin vihreiden ydinvoimavastaisuus on ollut ehdotonta. Tämä on näkynyt siinä, että puolue on lähtenyt ydinvoimapolitiikan takia Stubbin hallituksesta sekä Lipposen toisesta hallituksesta. Tällöin tosin kyse oli suuremmista ydinvoimaloista.