Vihreiden Jenni Pitko: Suden kannanhoidollinen metsästys oikeudellisesti huteralla pohjalla

Sudet

Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymykset suden kannanhoidollisen metsästyksen oikeudellisista perusteista.

– Kun edellisen kerran suden kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin Suomessa, Suomi sai EU-tuomioistuimelta moitteet laittomuudesta.

– EU-lainsäädäntö ja tuomioistuimen ratkaisut velvoittavat arvioimaan suotuisan suojelun tason ja vain sen pohjalta metsästys voidaan sallia. Tämä näyttää nyt jäävän puuttumaan, Pitko huomauttaa tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ensi talvena.

Luonnonvarakeskus (Luke) on tekemässä perusteellista arvioita Suomen susikannan suotuisan suojelun tasosta.

Luken työ on kesken ja sen on määrä valmistua vuoden 2022 syyskuussa, Pitko toteaa.

– Maa- ja metsätalousministeriö on väittänyt perustavansa arvion suotuisan suojelun tasosta Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen väliraporttiin. Luke on kuitenkin suoraan ilmoittanut, että väliraportti ei sisällä arviota suotuisan suojelun tasosta, Pitko sanoo.

– Uutena käänteenä Luonnonvarakeskus ilmoitti viime viikolla, että sen toistaiseksi tekemässä työssä on sattunut ohjelmointivirhe, joka vaikuttaa laskelmiin. Maa- ja metsätalousministeriön aikeita sallia suden metsästys tuo tieto ei kuitenkaan ole hidastanut, Pitko ihmettelee.

Hän kysyykin hallitukselta, onko Suomi jälleen päätymässä EU-tuomioistuimen käsittelyyn suden metsästyksen vuoksi.