Vihreiden Heidi Hautala ja perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner äänestivät Suomen ajamia muutoksia vastaan

LULUCF-asetus

Suomalaismepeistä vihreiden Heidi Hautala ja perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner eivät kannattaneet muutoksia, joita Suomi on ajanut metsien hiilinielulaskelmiin.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen äänesti toista esitystä vastaan ja oli toisesta äänestyksestä poissa.

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona metsähakkuiden vertailuperusteiden muuttamisesta eli sanan intensiteetti poistamisesta. Metsien käytön intensiteetti tarkoittaa hakkuiden osuutta metsien kasvusta.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) neuvotteli muutosehdotuksen, joka poisti intensiteetin ja painotti metsien hiilinielun säilymistä.

Intensiteetin poistamisen puolesta äänestivät Henna Virkkunen (kok.), Petri Sarvamaa (kok.), Nils Torvalds, Paavo Väyrynen (kesk.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Hannu Takkula (kesk.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Jussi Halla-aho (ps.).

Vastaan äänestivät Sirpa Pietikäinen (kok.), Heidi Hautala, Merja Kyllönen ja Pirkko Ruohonen-Lerner.

EU-parlamentti äänesti myös kestävän metsätalouden korostamisesta hakkuiden määrän laskennassa.

Tämän esityksen puolesta äänestivät Pietikäinen, Virkkunen, Sarvamaa, Torvalds, Väyrynen, Jäätteenmäki, Takkula, Kumpula-Natri, Jaakonsaari ja Halla-aho.

Vastaan äänestivät Hautala ja Ruohonen-Lerner. Kyllönen ei äänestänyt.

Heidi Hautalan mielestä Suomen hallituksen ajama linja sallii päästöjen piilottamisen ja metsien hiilinielujen pienenemisen.

– Näin kriittisellä hetkellä tähän ei ole aikaa. EU:n on oltava johdossa ilmastonmuutoksen torjumisessa, Hautala kirjoittaa Facebookissa.

– On ikävää, miten aggressiivisesti ja tarkoituksellisen kärjistetysti asiaa on Suomessa lobattu. Tämä on vienyt asiapohjaiselta ilmastokeskustelulta pohjan. Metsistä ja niiden vaikutuksista tarvitaan avointa ja ihmisläheistä keskustelua, jossa suuri kuva pidetään mielessä, Hautala toteaa.

Miapetra Kumpula-Natri puolestaan iloitsee Talouselämässä , että Ruotsin vihreät äänestivät kompromissiesityksen puolesta.

– Ruotsalaiset luottavat läpi linjan omaan näkemykseensä metsien kasvatuksesta ja metsien hakkuista eli miten metsänhoito vaikuttaa puuston kykyyn sitoa hiilidioksidia.

– Suomessa asia on polarisoitunut liikaa: olet joko teollisuuden tai ilmaston puolella, Kumpula-Natri kritisoi.

Juttua muokattu kello 21.29: Lisätty ensimmäiseen kappaleeseen, että vasemmistoliiton Merja Kyllönen äänesti toista esitystä vastaan ja oli toisesta äänestyksestä poissa.