Vihreän teollisuuden vesistöpäästöihin puuttuva kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Taustalla keskustalainen Outi Lankia
Eduskunta saa käsittelyynsä kansalaisaloitteen, joka vaati raja-arvoja Suomen vesistöihin laskettaville kaivos- ja akkumateriaaliteollisuuden jätevesille.
Raja-arvoja vaaditaan suurimmille päästöille, sulfaatille ja ksantaatille. Kansalaisaloite sai täyteen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.
Aloitteen takana on kansalaisliikkeestä syntynyt Puhtaan meren puolesta -yhdistys, jonka hallituksen varapuheenjohtajana toimii keskustavaikuttaja Outi Lankia.
– Todella tyytyväinen ja kiitollinen, että niin moni tukee samoja arvoja ja asioita kuin me, keskustan porvoolainen puoluevaltuutettu, ympäristötieteilijä Lankia sanoo.
Kansalaisliike keräsi jo vuosi sitten 70 000 nimeä keränneen addressiin, jonka mukaan Itämeri ei saa olla akkuteollisuuden kaatopaikka. Addressi oli reaktio Haminan akkumateriaalitehtaan saamaan ympäristölupaan.
– Eli kaiken sen sulfaatin saisi dumpata Itämereen. Päätös oli iso pettymys. Addressin myötä asia nousi julkisuuteen, Lankia kertoo.
– Näimme, että aihe tarvitsee myös kansalaisaloitteen, jotta voimme vaikuttaa lainsäädäntöön.
Kansalaisaloitteen mukaan ”Suomen vesistöt eivät ole vihreän siirtymän kaatopaikkoja”.
Suomeen on syntymässä uutta ja entistä suurempaa vihreän siirtymän teollisuutta, joiden vaikutukset vesistöihin ovat merkittävät, kansalaisaloite toteaa.
– Jätevesipäästöjä aiheuttavat erityisesti akkumateriaalitehtaat ja metallimalmikaivokset. Suomen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Tästä seuraa haitallisia ympäristövaikutuksia ja vesien tilan heikentymistä, aloitteessa sanotaan.
Outi Lankia katsoo, että keskustan pitäisi olla kansalaisaloitteen takana. Keskusta on puheenjohtajansa Antti Kaikkosen johdolla linjannut luontotavoitteekseen vesistöjen suojelemisen.
– Keskustan tulisi ehdottomasti kannattaa kansalaisaloitetta. Sehän ei vastusta teollisuutta vaan haluaa pelisäännöt tälle uudelle teollisuudelle. Vesi on tärkein luonnonvaramme, Lankia muistuttaa.
– Selkeät pelisäännöt tuovat ennakoitavuutta myös tehtaiden luvitukseen.