Venäjän uusi laivastotukikohta vahvassa myötätuulessa – Strateginen sijainti myrkkyä länsimaille
Sudania hallitseva sotilasjuntta on hyväksynyt Venäjän suunnitelman rakentaa laivastotukikohta strategisesti tärkeään paikkaan, Punaisenmeren rannalle.
Valmistuessaan sotilastukikohta laajentaisi Moskovan vaikutusvaltaa Saharan alueelle. Lisäksi Venäjä saisi jalansijan yhdelle maailman vilkkaimmin liikennöidyistä laivaväylistä.
Vuosittain jopa 30 prosenttia maailman rahtialuksista kulkee Punaisenmeren kautta.
The Times -lehden mukaan Venäjän aikeet ovat herättäneet huolta länsimaisten viranomaisten keskuudessa siitä, että Venäjä pyrkisi vahvistamaan läsnäoloaan Intian valtamerellä.
Tukikohdan avulla Venäjä voisi merkittävällä tavalla vaikeuttaa länsimaiden kaupankäyntiä.
Laivastotukikohtaa koskevat neuvottelut käynnistettiin ensimmäisen kerran Sudanin entisen presidentin Omar al-Bashirin kanssa, mutta hanke pantiin jäihin vuoden 2019 vallankumouksen yhteydessä.
Tietotoimisto AP:n mukaan nykyinen Sudanin johto on kuitenkin nyt hyväksynyt Moskovan tarjouksen.
Viime viikolla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili Sudanissa, Malissa ja Mauritaniassa. Matkansa yhteydessä Lavrov julisti, että lännen yritykset eristää Venäjä ovat epäonnistuneet.
Lavrov väitti, että Venäjä tiivistää välejään ”kansainvälisen enemmistön kanssa”, vaikka Washington, Lontoo ja Bryssel ovat lietsoneet Venäjä-vastaista henkeä.
The Timesin mukaan Venäjä on tehnyt viime vuosien aikana merkittäviä läpimurtoja Afrikassa.
Venäjä kamppailee mantereella vaikutusvallasta Kiinan, Yhdysvaltain sekä vanhojen siirtomaavaltojen Britannian ja Ranskan kanssa. Lisäksi muun muassa Turkki ja Persianlahden valtiot yrittävät saada Afrikassa jalansijaa.
Vaikutusvaltaa Venäjä on tavoitellut esimerkiksi Wagner-palkkasotilasyhtiön operaatioilla, asekaupoilla sekä disinformaatiokampanjoilla.
Venäjä aikoo tuoda uuteen laivastotukikohtaansa 300 sotilasta sekä neljä laivaa, joista osa on ydinkäyttöisiä.
Vastineeksi Sudan saa aseita ja muita sotatarvikkeita.