Vasemmistoliiton Jussi Saramo: Suomen rooli Natossa oltava puolustuksellinen
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mielestä Suomen tulee ottaa Natossa pohjoismaista yhteistyötä rakentava ja omaa turvaamme maksimoiva rooli.
Saramo piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron tänään eduskunnassa keskustelussa Suomen Nato-jäsenyydestä.
Saramon mukaan on tärkeää käydä keskustelua siitä, millainen jäsen Suomi haluaa Natossa olla. Hänen mielestään Suomen roolin on oltava puolustuksellinen.
– Miten luomme yhteisen pohjoismaisen ydinaseettoman puolustuksen, joka jo rakenteellisesti maksimoi oman turvamme, muttei uhkaa ketään? Muut Pohjoismaat ovat ilmoittaneet, ettei heidän alueelleen sallita ydinaseita tai Naton tukikohtia. Myös Suomen tulee omaksua tällainen kokonaisvaltainen asenne, Saramo sanoi.
Saramon mielestä on tärkeää, että Naton jäsenyyttä nyt perustellaan ainoastaan oman turvallisuutemme maksimoinnilla.
– Se on viesti niin suomalaisille, Venäjälle kuin Nato-maillekin. Emme uhkaa ketään, emmekä liittoutumisella halua osallistua suurvaltojen valtapolitiikan pelinappuloiksi. Emme teeskentele, että Nato olisi arvoyhteisö, Saramo korosti.
Nato-jäsenyyden vastustajia löytyy eduskunnasta lähinnä vasemmistoliitosta. Saramon mukaan vasemmistoliiton rooli Nato-keskustelussa on ollut tuoda varsin yksiääniseen keskusteluun rakentavia ja kriittisiä huomioita.
– Emme ole sitä tehneet pelotellaksemme. Päin vastoin, on tärkeää rauhoitella pelkoja Ukrainassa nähtävän valloitussodan tyyppisestä hyökkäyksestä Suomeen, Saramo perusteli.
Saramon mukaan sellaista ei ole näköpiirissä siksikään, että Venäjän armeija on odotettua heikompi ja kiinni Ukrainan sodassa ja sen seurauksissa.
– Venäjän ongelmat eivät rajoitu Ukrainaan, eikä se halua ongelmia Suomen rajalle, joka on sille ollut tähän asti ongelmattomin.
Saramo sanoi kokevansa itse, että yhteinen puolustusliitto Ruotsin kanssa yhdistettynä historiallisen nopeasti sotilaallisesti vahvistuvien EU-maiden avunantovelvoitteeseen olisi ollut kestävin ratkaisu.
– Se ei kuitenkaan enää ole vaihtoehto, hän myönsi.