Vapaavuori tiukkana: Soten erillisratkaisu ei voi perustua Uudenmaan kokoiseen jättialueeseen

Erillisratkaisun sorvaaminen alkoi Helsingissä keskustelutilaisuudella, johon osallistui myös pääministeri Antti Rinne
Sote

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon rakennettava erillisratkaisu ei voi perustua yhteen Uudenmaan kokoiseen alueeseen, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) STT:lle.

Hänen mielestään pitää löytyä jokin muu ratkaisu, joka turvaa paremmin Helsingin ja pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet.

Vapaavuoren mukaan toimivan erillisratkaisun löytäminen on haastavaa muun muassa juridisesti ja rahoituksellisesti. Hänen mukaansa erillisratkaisu voidaan silti saada aikaan, kunhan tahtoa, osaamista ja sitoutumista on riittävästi.

Vapaavuori kommentoi asiaa poistuessaan Helsingin Katajanokalla pidettävästä keskustelutilaisuudesta, joka aloittaa sote-erillisratkaisun selvitystyön.

Pormestari kiiruhti paikalta Helsingin juhlaviikkojen avajaisiin Helsingin kaupungintalolle.

Sote-keskusteluihin on kutsuttu Uudenmaan kuntien luottamus- ja virkamiesjohtoa. Tilaisuuteen osallistuu myös pääministeri Antti Rinne (sd.) sekä muita ministereitä.

Hallitusohjelman mukaan Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisu selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Vapaavuori sanoi kannattavansa yhä kuntapohjaista sote-mallia, jota Uudenmaan kaikki kunnat yhdessä ehdottivat huhtikuussa. Ehdotuksessa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaisivat perustason sote-palveluiden järjestämisestä.

– Se on meidän mielestämme ehdottomasti paras vaihtoehto. Luontevaa olisi, että yhteinen selvitys alkaisi tämän mallin selvittämisestä, Vapaavuori sanoo.

Helsingin kaupungin nettisivut