Vanhanen linjapuheessaan: Koko maailma on palautettava Suomen ulkopolitiikkaan

Keskustan presidenttiehdokkaan mielestä Suomen pitää katsoa Itämerta kauemmaksi
Keskustaristeily

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen haluaa avata Suomen ulkopolitiikkaa nykyistä laajemmaksi.

Globaalit ympäristökysymykset ja Afrikka ovat keskustan presidentinvaaliristeilyllä sunnuntaina puhuneen Vanhasen mielestä tämän vuosisadan suurimpia kysymyksiä.

Vaikka Vanhanen ei puheessaan maininnut istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä nimeltä, hän esitti kritiikkiä tämän Itämeri-keskeistä politiikkaa kohtaan.

– Naiset, tytöt, demokratia, luonto, oikeusvaltio, terrorismi, ihmisoikeudet, sananvapaus. Nämä ovat sanoja, joita Suomen on toistettava. Nämä ovat sanoja, joihin sisältyy kannanottomme. Ne ovat sanoja, jotka kertovat olemmeko ymmärtäneet, mitä kello on lyömässä. Nämä sanat on tuotava sotaa, aseita, pakotteita sekä länttä ja itää kuvaavien sanojen rinnalle.

Vanhanen huomauttaa, että vuoden 2015 kaltainen miljoonan turvapaikanhakijan vaellus Eurooppaan todennäköisesti toistuu, jos Eurooppa, Aasia ja Pohjois-Amerikka eivät auta Afrikan maita työpaikkojen luomisessa.

Hän varoittaa dramaattisista seurauksista, jos Eurooppa ei kykene kokoamaan rivejään ja vahvistamaan yhteistä vaikuttamista ja ulkorajapolitiikkaa.

– Ulkopolitiikkaan on palautettava koko maailma. Myös meidän kartallamme, Vanhanen painottaa.

Suomalaisen yhteiskunnan eheys näyttää entisen pääministerin mielestä olevan murenemassa.

– Huolestuttavaa on se, että niin monet eivät enää kykene kuuntelemaan toisten näkemyksiä – sulkevat korvansa tai ymmärtävät tarkoituksella väärin.

Vanhasen mielestä nykyaikaa leimaa se, ettei asioita edes haluta tarkastella pöydän molemmilta puolilta, vaan puhutaan vain yhdestä näkökulmasta.

– Välillä meiltä tuntuu unohtuvan, että jonkun asian ymmärtäminen ei tarkoita sen hyväksymistä. Ymmärtämisestä ja vuoropuhelusta huolimatta voimme olla eri mieltä asioista, joskin keskustelu tuo meitä todennäköisesti lähemmäs toisiamme. Ei eri tavalla ajattelu meitä haavoita, vaan tahallinen väärinymmärtäminen.

Eheyden rakentaminen vaatii Vanhasen mukaan avointa keskustelua. Hänestä on tärkeää, että tavallisten ihmisten ja päättäjien tilannekuvat eivät erkaannu toisistaan.

Vanhanen korostaa, että presidentinvaaleissa ehdokkaiden on kyettävä avaamaan vaikeitakin syy- ja seuraussuhteita.

– On vastattava, miksi me ylläpidämme pakotteita Venäjälle, vaikka itse kärsimme niistä. On perusteltava, miksi emme allekirjoita ydinaseet kieltävää kansainvälistä sopimusta, vaikka kannatamme ydinaseriisuntaa.

Vanhasen mukaan eheyttä palvelee myös se, jos vaaleissa tulee toinen kierros.

– Silloin valittava presidentti ymmärtää, että hänen on kuunneltava myös niitä muita mielipidesuuntia, joiden kannatuksen hän tarvitsee taakseen valintansa tueksi.

Vanhasen vaalivideo