Uutissuomalainen: Puolueet eivät tyrmää yrittäjien työmarkkinatuen vakinaistamista – kolmelta varaukseton tuki

Työttömyysturva

Yksikään puolue ei tyrmää yrittäjien työmarkkinatuen vakinaistamista, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen eduskuntaryhmien puheenjohtajille teettämän kyselyn mukaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) esitystä työmarkkinatuen vakinaistamisesta kannattavat varauksettomasti vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Muissa puolueissa kannatetaan järjestelmän vakinaistamista. Myös Suomen Yrittäjät liputtaa uudistuksen puolesta.

Koronaviruspandemian aikana yritykset ovat voineet saada työmarkkinatukea, jos työmäärä tai yrityksestä saatava tulo on vähentynyt pandemian aikana. Väliaikainen tuki tuli voimaan huhtikuussa 2020 ja sitä myönnetään yrittäjille ainakin syyskuun loppuun saakka. 

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Paavo Arhinmäen toteaa Uutissuomalaiselle, että yrittäjien työmarkkinatuen vakinaistaminen korjaisi ongelmia ja mahdollistaisi yritystoiminnan jatkamisen silloinkin, kun tulot pienenevät.

– On vaikeaa pitää tarkoituksenmukaisena sitä, että yritystoiminta pitää kokonaan lopettaa, jotta voi saada työttömyysturvaa.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajan Kai Mykkänen haluaisi jatkaa työmarkkinatukea vähintään vuoden loppuun.

– Hyvän mallin tulisi helpottaa yrittäjän pärjäämistä lyhytaikaisissa kriiseissä ilman byrokratiaa, mutta estää väärinkäytöksiä, joissa esimerkiksi perustamalla yrityksen ilman varsinaista yrittäjyyttä pääsisi helpomman työttömyysturvan piiriin kuin palkansaaja.